Med hjertet på rette sted

Af Erik Meistrup - 1. May 2018

Aoife Sodan er oprindelig en irsk født og irsk udannet kunstner med glas som speciale, men hun har også i en del år boet i Australien. Glasset har hele tiden været hendes foretrukne mål, og da der er meget få muligheder for at komme til at udøve passionen i Irland, søgte hun til Danmark, hvor hun i nogle år har arbejdet og seneste bestyret Glashytten i Glasmuseet i Ebeltoft, hvor de besøgende kan se, hvordan man arbejder med blæst glas.

Udstillingen i Grenaa er Aoife Sodens første særudstilling i Danmark, hvor hun viser en ny kunstnerisk side frem. Hun er som andre glaskunstnere nødt til at lave brugsglas for at sikre en indtægt, og det er også med her på udstillingen – hvor hendes såkaldte ’Ecliptic’-glasvaser er meget formfuldendte.

Men det er specielt anden del, hvor hun udfolder en slags kunstnerisk vision om i glassets udtryk at behandle menneskets vilkår, som det afsætter sig i vores organer. Der er en virkelig interessant, men også svær opgave at tolke kunstnerisk, hvordan hjerte, lunger og hjernen – der er repræsenteret på den aktuelle udstilling – både har et naturligt formsprog og samtidig kan påvirkes af f.eks. vores livsstil med stress, som Aoife meget kredser om, da jeg taler med hende. Det afspejles i titler som ’Tungt Hjerte’ eller ’Drowning My Sorrows’. Det er meget rødt og med puder af guld og sølv. I mine øjne må det trækkes længere end det, og måske skal man også vise sorte lunger og hjerter, der er deformeret under presset for at fuldende oplægget om dysfunktioner. En fin udstilling, der også viser noget om, hvor svært det er at etablere det kunstneriske med glasset som bærende kraft.

Baunhøj Mølle
Bavnehøjvej 31, Grenaa
Frem til 27. maj