Loppefund vs. kunst

21. May 2015

Af Pier Maria Andersen
pier.andersen@mail.tele.dk

Kunsten i Aalborg er midlertidigt flyttet til Aalborg banegaard, og der er ikke meget udstillingsplads, derfor er der kun tale om en installation, men en ret stor en af slagsen.
Kunstnerduoen har taget udgangspunkt i Kunstens samling af værker, som de har sammenstillet med egne værker samt fundne objekter som grene, sten, loppeting og eksotiske ting fra rejser rundt om i verden.
Grelle farver
Man kan se, at de to kunstnere nøje har udvalgt og placeret objekterne i installationen. Den står på en stor plade af træplanker. Der er metalreoler og podier (også en væltet), så objekterne har noget at stå på. I installationen er der brugt grelle farvesammensætninger. Det giver installationen en vis form for æstetik, selv om det ikke har været hovedsigtet med installationen. De værker, kunstnerne har valgt fra museets samling, virker noget nedtonede, fx et værk af Svend Wiig Hansen, Abildgaard og Constantin Hansen. De museale værker er sammensat med nogle af kunstnernes egne ting, som fx en brun keramisk ‘klat’, der har fået samme knæk som Salvador Dalis ure i hans surrealistiske værker, så det giver associationer hertil.

Skald og muserale værker
En anden ting i installationen er noget størknet ‘maling’, der render ud af en væltet spand. En papmache-skulptur minder om en striktrøje, hvor en porcelænshånd stikker ud af ærmet, og i halsåbningen stikker et skumgummihoved op, der minder om en fallos. Et andet sted titter et orange telt frem, omgivet af en større bunke uld. Det er meningen, at man kan gå på opdagelse i installationen og prøve at finde ud af, hvilke af værkerne, der er museets, hvilke værker der er kunstnernes egne og hvilke der er fundne objekter. Men man må så spørge, om det er det interessante? Er det ikke snarere den måde værkerne er sat op overfor hinanden på, om der er den store forskel på skrald og de museale værker. For når et værk kommer på museum bliver det ‘ophøjet’ og noget værd. Men når de museale værker optræder med loppefund og kunstnerduoens egne værker, bliver de ligestillede og man kan så sætte spørgsmålstegn ved, om de museale værker er så meget mere værd end de andre ting i installationen.

KUNSTEN Aalborg
Midlertidig adresse:
Aalborg Banegård
John F. Kennedys Plads 3, Aalborg
Frem til 28. juni
Artikel fra: Nr. 05 / 2015 – Maj / Juni