Billeder og tegninger påvirker vores syn på verden såvel lokalt som globalt og er en væsentlig del af vores kultur. Satiretegninger især kan fremprovokere voldsomme følelser. Men må man gøre grin med alt? Hvor går grænsen. Udstillingen Lige til stregen handler om grænser for og konsekvenser ved satire. På udstillingen møder du en række tegnere, der på egen krop har oplevet konsekvenserne. Kom selv og bliv påvirket og vurder, hvornår du mener, en tegning går over stregen.
Som al god kunst får gode satiretegninger os til at se på verden med nye øjne. Vi ser måske en sag fra en helt anden vinkel, når tegneren med nogle enkelte streger rammer sagens kerne spot on. Det kan ændre vores tanker, og tankerne bliver måske omsat i handling, der igen er med til at påvirke udvikling og holdninger.
Fire aktuelle temaer
Udstillingen er bygget op over fire temaer: Magtens ansigt, De udsatte, #Metoo og Lige til stregen. I temaet Magtens ansigt er USA’s præsident Donald Trump et aktuelt eksempel på karikaturtegninger, der kommenterer på personer, politiske handlinger og beslutninger. Nogle vil måske mene, at omtale og karikaturtegninger af Trump er ved at nå kvalmegrænsen. Også i den aktuelle udstilling fylder han meget. Man væmmes, man føler afmagt og afsky. Men hold op, hvor er det godt set og sat på papir med få, sigende streger.

Tegninger skubber til vores holdninger
Foreksempel tegninger af Kamilla Wichmann og Luc Descheemaeker fra Belgien. Under temaet #Metoo er det svært ikke at trække på smilebåndet af tegningen Klip tegnet af Lars Andersen. Den viser en afklædt Peter Aalbæk, som får en vis legemsdel i klemme under en filmoptagelse. Under temaet De udsatte sættes der bl.a. spørgsmålstegn ved, om man må gøre grin med mennesker i nød. Er emnet for sårbart i disse år, hvor tusinder af flygtninge og emigranter søger mod Europa. Hvilken betydning satiretegninger har for de holdninger, vi har til bådflygtningenes situation? Kom og oplev hvordan satiretegnere over hele verden netop nu tager fat i tabuer og provokerer med deres pen.
De tidlige satiretegninger
De tidligste satiretegninger skabte karikaturer af individer som befolkningsgrupper. Engelske William Hogarth anses for faderen til karikaturer og til politisk-satiriske billeder. Mediet var dengang kobberstik, karikaturen en ny måde at skildre mennesker på, som udstillede den tegnede på ikke altid elskværdig vis. Det var netop forskellen på at skildre en karakter og skabe en karikatur.Kobberstik med titlen Gin Lane af William Hogarth fra 1743 er en satirisk skildring af beboerne i den berygtede gade. Et bestillingsarbejde fra myndighedernes side, der skulle agitere for og opdrage til ædruelighed, så man undgik barnedrab, vold og hvad der følger med social armod, når alt handler om at skaffe penge til gin.
Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16, Vejle
Frem til 17. marts 2019
