Jens Bredholt - portræt af Pier Maria Andersen.

”LEVENDE I VÆRKET”

Af Pier Marie Andersen - 27. Sep 2023

”LEVENDE I VÆRKET” – Pier Maria Andersen, indehaver af Arte Museum & Gallery, fylder 70 år. Det fejres med en stor fødselsdagsudstilling, hvor 16 anerkendte kunstnere på højt niveau viser deres værker.

Finn Have – Thy.
Tine Hind – Nye træsnit.

På udstillingen vises der akvarel, grafik, akvarel-kridt, maleri, keramik og skulptur med store anerkendte og nytænkende kunstnere: Anita Houvenaeghel, der i en høj alder stadig udvikler nye spor i sit abstrakt ekspressive maleri. Af andre kunstnere med abstrakte og ekspressive penselstrøg er Felix Pedersen med en meget subjektiv fortolkning af naturen og dens forfald. Niels Frank, der er kendt som farvens mester, maler stærkt ekspressive og abstrakte landskabsmalerier. Han har været i kunstnersammenslutningen Labyrint sammen med Finn Have, der også maler ekspressivt med brede strøg, men på en mere naturalistisk måde. En anden der var med i Labyrint er Tine Hind med sine mesterligt udførte grafiske værker. Hun er på højt niveau, og man kan i stregen få associationer til den tyske kunstner Käthe Kollwitz (1867-1945). Pia Skogberg, som vi kender som udstillingsleder for Kirsten Kjærs Museet, er også en talentfuld grafiker, og især hendes træsnit er helt unikke. Steen Rasmussen er en grafiker på samme høje niveau, nytænkende med de store sorte grafiske skulpturer. Lars Svanholm er udover sine fine tegninger, grafiske værker og malerier også kunstanmelder ved Jyllands Posten og tidligere rockmusiker. Endelig er der Anita Viola Nielsen, Pontus Kjerrman og Tong Wang fra kunstnersammenslutningen Corner. Anita Viola Nielsen med de fine malerier fra Borghese parken og Rom, hvor hendes penselføring er helt speciel. Pontus Kjerrman med de helt unikke fabeldyr og Tong Wang med magiske billeder, hvor der i hans billedsprog er en blanding af kinesisk iblandet det europæiske. Tine Hecht-Pedersen er en yderst original tænkende keramiker og skulptør, og man kan på mange måder se, hun har haft Bjørn Nørgaard som underviser på Kunstakademiet. Pia Fonnesbech bemærker man med de ekspressive stærke opstillinger, hvor hun bruger mønstre, der bl.a. giver associationer til Henry Matisse og William Morris. Jens Bredholt er ligeledes helt unik i sine landskabsmalerier, som han udfører med stiksav på birkefiner. Man vil endvidere kunne se de fine impressionistiske akvareller af Birte Ohsten og mere ekspressive akvareller af Ruth Andersen (Pier Maria Andersens mor).

Ruth Andersen – Haven, Lildstrand.
Pia Skogberg – The White Cube.

Pier Maria Andersen købte i 1995 et hus ved Lildstrand. Stedet ligger naturskønt ved store rekreative og fredede arealer, tæt ved havet og Lund fjord. Hun kunne se, at tre sammenhængende rum var egnede til udstillingssted. Rummene havde dobbelt vand lys fra hav og fjord. I 2003-06 blev huset gennemgribende renoveret, og i 2007 blev galleri Arte oprettet, det senere Arte Museum & Gallery. Pier Maria Andersen er uddannet som Kunsthistoriker fra Aarhus Universitet og har taget en journalistuddannelse ved Danmarks Journalisthøjskole. Hun har desuden en særlig baggrund med to forældre, der var billedkunstnere. Derfor var det oplagt også at gå på Kunstakademiet og Grafisk skole i Aarhus. Senere arbejdsmæssige erfaringer som museumsinspektør og kunstnerisk leder ved Kunstmuseer og kunstbygning samt ved tv-medier, den skrevne presse og Folkeuniversitetet betød for Pier Maria Andersen, at hun både kunne tilrettelægge udstillinger, formidle og være god til PR. Derfor er Arte Museum & Gallery i dag et relativt levende sted, hvor vægten ligger ved de abstrakt ekspressive værker. Pier Maria Andersen har til stedet oprettet Arte Forlag, hvor der er udgivet fem af i alt seks billedbøger af Pier Maria Andersens mor, Ruth Andersen. Der er desuden udgivet fagbøger om Finn Have, Pontus Kjerrman & Tine Hecht-Pedersen og flere er på vej. Fra næste år vil der desuden blive oprettet et videotek med film om de udstillende kunstnere. De lyse udstillingsrum på Arte Museum & Gallery, havet og de store rekreative arealer ved Bulbjerg samt den helt sydlandske plantage er værd at tage langt for at besøge.

Arte Museum & Gallery
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, Frøstrup
Åbningstider fredag-lørdag-søndag kl. 14-17
Åbent hver dag i efterårsferien

Anita Viola Nielsen – Paradise. 40 x 30 cm. Olie på træ, 2023.