Kunstnerægtepar i Galleri Arte

2. Aug 2017

Af Pier Maria Andersen
maria1231@outlook.dk

Det der er fælles for kunstnerægteparret Helle Vinter og Erling Tingkær er en finurlig og humoristisk vinkel på kunsten, men ellers er de vidt forskellige. Begge udtrykker de sig i maleri og bronze, men Helle Vinter arbejder også med collager og skulpturelle blandformer. Hun kan på mange måder give associationer til den store billedhugger, Robert Jacobsen, for hun sammenstiller forskellige dele til en helhed, som hun støber i bronze. Figurerne fremstår abstrakte og figurative. I hendes ”Drømmeboxe” har hun på samme måde sammenstillet delelementer til et hele. Skulpturerne har et let og luftigt præg, og den elegance der kendetegner skulpturerne giver uvilkårligt associationer til Japan, en inspiration hun kan have fået, da hun underviste som gæstelærer på Nagoya University og Arts i Japan. Hun har fx bemalet sammenbundne tandstikker i enderne og spredt ud i vifteformer. Endvidere er der ved drømmeboxene surreelle undertoner. Man kommer uvilkårligt til at tænke på Vilhelm Freddie, når man står ved en drømmebox, der består af en figur, der er sammensat af barbiedukke-ben, legetøjsklodser, en lille dims der minder om et mandligt vedhæng samt et rundt babyhovede med et fuglekranie på hovedet. I en anden drømmebox trækker et hårdtarbejdende æsel en vifteform, den har et fingerbøl som mule og på hovedet en legetøjskanin. Helle Vinter har bemalet figurerne og enkelte steder spraymalet, så det giver et spontant og levende udtryk. Den dysterhed og alvor, man finder i Helle Vinters bronzefigurer, og som giver en vis tyngde, modsvares af luftigheden og letheden i blandformerne. Hun har i sine malerier arbejdet med samme lethed og tyngde. Fx har hun i flere af malerierne skitseret et let og transparent by-landskab. Herpå har hun lukkede geometriske og kompakte former, og som det øverste billedlag har hun afbilledet skyggerne fra de bronzeskulpturer, som vises på udstillingen. Malerierne fremstår med en meget fin og gennemarbejdet æstetik, med den stramt opbyggede arkitektur sammen med de mere frie organiske figurer. Malerierne ligner malede collager, muligvis inspireret af de mere ‘vilde’ collager, Helle Vinter også arbejder med. Helle Vinter er uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskole (1977-81) og Grafisk skole i Århus (1982).

I Erling Tingkærs malerier og bronzefigurer bemærker man et noget fremmedartet præg, og han er på mange måder en ener i dansk kunst. Man får umiddelbart associationer til noget ægte og oprindeligt, et slægtskab med det gamle Inka-rige. På udstillingen ses humoristiske og finurlige skulpturer, og helt usædvanligt er enkelte af dem bevægelige. Fx er der en 37 cm høj og tung bronze-fugl ”Kuglerullerfugl”, hvor man kan lade en bronzekugle rulle fra halen og frem i fuglens klør. Man kan se, at han har arbejdet meget med maske-motivet, for flere af bronzeskulpturerne er figurer med masker. Den mest originale er nok ”Mand og dyr bytter maske”, som er oplæg til mange diskussioner. Man ser to figurer i dialog, hvor manden har dyrets ‘maske’ på og hvor dyret har mandens ‘maske’ på. Netop fortællingen er væsentlig i Erling Tingkærs skulpturer, hvor man kan se, at han er optaget af det figurative, af dyre- og menneskeverdenen. I Erling Tingkærs malerier er det på samme måde det fremmedartede, der giver sig til kende. Man ser hans skulpturer på billedplan, holdt i et enkelt farvevalg med store figurative former.

Erling Tingkær har lavet 25-30 udsmykninger, hvor de foretrukne materialer er bronze, stemtøj og fiberbeton. Sammen med den skulpturelle form er der ofte en fysisk funktion til stede i hans udsmykninger, for man kan sidde eller kravle på figurerne. Erling Tingkær har hentet inspiration til sine skulpturer på rejser i Europa, Afrika, Amerika og Asien, men samtidig er han dybt forankret i den fynske muld.


Galleri Arte
Krinkelkrogen 20. Lildstrand
7741 Frøstrup
Frem til 27. august
www.galleriarte.dk