Kunsten går i kirke

13. Nov 2012

Af John Poulsen

Lige så snart det i begyndelsen af 80’erne kom frem, at maleren Carl-Henning Pedersen skulle udsmykke koret i Ribe Domkirke, skabte det røre i den kirkelige andedam. For det første fordi kunstneren ikke var troende, og for det andet fordi nogle mente, at udsmykningen ville skæmme kirken, selvom ingen på det tidspunkt vidste, hvad kunstneren havde tænkt sig at male. Bølgerne gik højt, ikke kun i Ribe men over hele landet, og da arbejdet var færdigt blev der brugt udtryk om det som smølfer og bordelmalerier.

Noget nemmere var det for KØS – Museet for kunst i det offentlige rum – i forbindelse med udstillingen ”Giv os i dag vort … – kunsten kommer til kirken” at få seks kirker til at opstille et kunstværk i kirken i en tidsbestemt periode. Havde det været tidsubestemt, var det måske ikke lykkedes. De meget forskellige værker er udført af Tracy Emin (Vor Frue Kirke), Mads Gamdrup (Odense Domkirke), Alexander Tovborg (Ribe Domkirke), Lærke Lauta (Heldum Kirke), Kaspar Bonnén (Køge Kirke) og Thilo Frank (Ålborg Domkirke).

Selve udstillingen på KØS omfatter mere end 300 værker og forarbejder af 35 kunstnere til ud-smykning af danske og udenlandske kirker. Opgaverne varierer fra enkelte udsmykninger til gennemgribende fornyelser af hele kirkerummet og viser en stor alsidighed og spændvidde. Fra meget traditionelle temaer fra biblen til helt abstrakte motiver, der tit skabte store diskussioner. De dækker peri-oden fra 1950 og frem til i dag og er skabt af bl.a. Mogens Jørgensen, Svend Wiig Hansen, Per Kirkeby, Bjørn Nørgård, Maja-Lisa Engel-hardt og John Kørner. Fra udlandet kan bl.a. nævnes Matisses udsmykning til kapellet i Vence, som der var en omfattende udstilling med på Ordrupgaard i 1993, og Gerhard Richters skitser til et stort vindue i Køln Domkirke, et abstrakt værk, der også gav anledning til en hidsig debat, og som var inspirationen til at igangsætte dette KØS’ hidtil største projekt og udstilling.

Hvis man ikke har mulighed for at besøge de mange kirker, så kan man få et indtryk af udsmykningerne på denne udmærkede udstilling og i det fine katalog med mange artikler og illustrationer. I udstillingsperioden afholdes en række arrangementer. Se www.koes.dk

Når kunsten går i kirke vises også på Museet for Religiøs Kunst 9. marts – 2. juni 2013.

KØS
Nørregade 29, Køge
Frem til den 24. februar 2013
Artikel fra: Nr. 10 / 2012 – Nov. / Dec.