Henrik Godsk - Wanderer. 2022. Olie på træ. 176 x 120 cm. Foto: Bent Jakobsen.

Kunstbygningen i Vrå – Mennesket – krop og portræt

Af Grethe Hagensen - 24. Sep 2022

Mennesket – krop og portræt – Kunstbygningen i Vrå viser fascinerende udstilling med mange aspekter af mennesket som individ

Mennesket og alt dets væsen er og har altid været en uudgrundelig kilde til inspiration, som kunstnere igennem tiderne har ladet sig inspirere af. På den aktuelle udstilling i Vrå har man valgt at vise en temaudstilling, som både rummer ældre traditionelle figurstudier og helt aktuel kunst. Det er maleren Søren Elgaard, der har kurateret udstillingen.

Torben Eskerod – Uden titel. U.å. Fotografi monteret på dibond. 150 x 120 cm.
Foto: Bent Jakobsen.

Menneskebetragter

Straks ved indgangen til øvre sal mødes man af et meget stærkt figurmaleri. Det er Anna Maria Lütkens (1916 – 2001) vitale og temperamentsfulde portræt af forfatteren Broby Johansen. Billedhuggeren Hanne Varmings (f. 1939) smukke skulpturer af børn og voksne hviler derimod roligt i sig selv. Den danske grafiker Jane Muus (1919 – 2007), som først og fremmest er kendt for sine mange bogillustrationer og fine træsnit med mennesket som motiv, var elev af Aksel Jørgensen (1883 – 1957), professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, som fik stor betydning for en hel generation af yngre kunstnere. Der vises to store modelstudier af Svend Engelund (1908 – 2007), og så kan man gå yderligere på opdagelse i kunstbygningens samling af Engelund portrætter og landskabsmalerier. Johannes Hofmeister (1914 – 1990) og Sigrid Lütken (1915 – 2008) bidrager kun med enkelte værker, og Agnete Bjerres (1924 – 2020) selvportrætter udtrykker sansede øjeblikke og forskellige tilstande.

Anna Klindt Sørensen – Portræt af Holger J. Jensen, 1945.

Aktuel kunst

Smykkekunstneren Helga Exner (f. 1939) overrasker med værket ”Rammstein”, som er baseret på Heavy Metal gruppens fotos af sig selv med hvidmalede ansigter på en stor fotostat. Kunstneren har skabt en række smykker med kristne symboler til portrætterne.

Norske Marit Benthe Norheim (f. 1960) har lavet to helt nye skulpturer ”Havfruehelikopter” og ”Langtidsbærere af håb”, som begge tager udgangspunkt i meget personlige oplevelser med sygdom og heling. Hos Ole Tersløse (f.1971) føres beskueren ind i nye universer, hvor det kendte og ukendte blander sig på legende og foruroligende vis. Fotografen Torben Eskerods serie med livs- og dødsmasker er stærk og personlig. Maskerne er oprindeligt skabt af tandlæge Holger Winther i 40`erne og overført til fotografiet af Eskerod. Henrik Godsks (f.1975) univers er fyldt med brud og flader, dogmer og kvindefigurer, som måske ”bare” er geometriske konstruktioner. Med deres kølige distance udstråler de stor ro og virker utroligt dragende. Henrik Godsk trækker tråde tilbage til modernismen – især kubismen. Desværre tillader pladsen ikke yderlige omtale!

Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen
Højskolevej 3A, Vrå
Frem til 6. november

Artikel fra: Nr. 08 / 2022 – September / Oktober