Kunst og strik

21. May 2017

Af Bente Hollnagel

bente@hollnagel.dk

Hvad sker der, når man kobler kunst og strik. Det har en gruppe garnelskende kvinder sat sig for at undersøge i projekt KUNST I FORENING, der er et parløb mellem kunstfaglighed og foreningsinteresse. Med farverige garnnøgler og strikkepinde er de rykket ind i Maskinrummet på Vejle Kunstmuseum. Fra den 9. april kan man her opleve en helt speciel udstilling, hvor foreningen GEM’erne (Garn Elskende Mesdames) udstiller deres egne fortolkninger af kendte kunstværker fra samlingen på kunstmuseet. Men nu i strikkede udgaver.

Alle medlemmer af strikkeklubben GEM’erne har en håndarbejdsuddannelse. Hanne Pjedsted, der er formand for strikkeklubben, understreger, at bagved al kunst skal der være et godt håndværk. De strikkede kunstværker viser da også tydeligt, at fantasi og teknisk kunnen går hånd i hånd. ”Tidligere var strik meget værdsat og en nødvendighed. Men i perioder derefter er det blevet degraderet. Og nu har vi så igen de senere år set en voksende interesse for at strikke. Personligt synes jeg, det er meget spændende, at det med strik er muligt at transformere kunst til et andet udtryk. Men det er ikke for begyndere. Det kræver ekspertise, siger Hanne Pjedsted.

Vejle Kunstmuseum har åbnet for samarbejde med forskellige foreninger, der kan bidrage til anderledes og nytænkende samarbejder til glæde for museets gæster.

”Vi vil i højere grad danne par med hverdagslivet i og omkring Vejle Museum. Det nye Maskinrum i museet gør det blandt andet muligt for os at lave projekter med nogle af byens mange foreninger. I udstillingen med strikkeforeningen GEM’erne ser vi på, hvad der sker, når vi tager et kunstfagligt greb på de strikkede genstande, som er blevet skabt af de dygtige strikkere, fortæller Pernille Rom Bruun, der er museumsinspektør på Vejle Kunstmuseum.


Kunst i forening: En strikket udstilling
Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16, 7100 Vejle
Frem til  28. maj
Gratis adgang