Jacob Haugaard, maleri.

Kunst mellem hav og fjord

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 9. Aug 2022

Kunstnerne Sophie Louise Pedersen, Jacob Haugaard og Mingo Nørager udstiller henholdsvis keramik, maleri og fotografi i Slusen i Hvide Sande.

Kunst i Slusen

Siden 2008 har der i den smalle 120m lange manøvregang under afvandingsslusen i Hvide sande været arrangeret kunstudstillinger med kendte såvel som ukendte kunstnere. Der kan bl.a. nævnes Erik Peitersen, Kaare Norge, Peter Viskinde, Troels Trier, Ole Grøn, Birthe Nissen, Lone Hvid, Henrik Volf og Jesper Breum.

Udstillingen og især ferniseringen har altid været godt besøgt, og jeg har været der mange gange, men aldrig har jeg oplevet et så overvældende stort rykind som søndag den 7. august i år. Folk stod bogstaveligt talt i nakken af hinanden, sad på skrænter, på fortov og vej, og hvor de ellers kunne finde plads. Det var nok ikke kun for at sikre sig et glas vin og et stykke jordbærkage, men nok snarere for at sikre sig et glimt af årets kunstnere og kendissen, som skulle åbne udstillingen og så måske også lige et glimt af kunsten i den lange smalle manøvregang.

Jacob Haugaard, maleri.

Anders Agger åbnede på fineste vis udstillingen på sin sædvanlige rolige, lune facon og introducerede de to kunstnere, som var til stede (Keramiker Sophie Louise Pedersen var forhindret i at deltage), og publikum fik absolut den underholdning, de var kommet for. Først fik Maler og Entertainer ja Multikunstneren, Jacob Haugaard ordet og i sit kunstfærdige jakkesæt på sædvanlig humoristisk vis underholdt han med sin tid i Folketinget, og hvordan vi som skatteydere havde givet ham mulighed for at blive den veloplyste person, han er i dag, og ligeledes få råd til at blive støbt i bronze som en slags Manneken Pis, som var anbragt som en slags vartegn for dette år Kunst i Slusen.

Mingo Nørager. Photo art

Mingo Nørager fik derefter ordet og mente nok, at det var et noget utaknemmeligt job at skulle fortælle om sin fotokunst efter Jacobs underholdende indslag. Mingo er en produktiv kunstfotograf, og havde været i tvivl om hvilken slags værker, han skulle bringe med til Slusen, nu han skulle udstille sammen med Jacob Haugaard. Det løste sig umiddelbart nemt ved et studie af Jacobs hjemmeside, hvor det viste sig, at denne hovedsageligt bestod af portrætmalerier; Mingo har også portrætter blandt sine værker, så det blev afgørelsen.

Efter underholdende og oplysende taler blev udstillingen åbnet for publikum. Ualmindeligt mange koloristiske, sjove og melankolskkomiske malerier og enkle keramiske værker dominerede den smalle gang, og publikum sivede langsomt igennem for dog indimellem at standse op eller gå et skridt nærmere et værk – måske gå lidt tilbage igen; Mingo Nøragers fotokunstværker var værd at dvæle ved og tænke over en ekstra gang. Store fortællinger med spor af tristesse og symbolik, som måske ikke straks var helt åbenbar. DET ER KUNST.

Mingo Nørager. Pato art. Sissyfos

Jeg blev meget optaget af et stort foto af to skaldede kvinder i en enorm kurv balancerende på en klint ud til havet. Mingo har kaldt værket Sissyfos, men beskueren må nok lægge det i værket, som hun selv tolker. Det er det fine ved Mingos værker, de lægger beslag på ens tanker og kreative forestillinger.

En mangefacetteret udstilling, som er værd at køre efter.

Slusen
P-pladsen foran Turistkontoret
Nørregade 2B, Hvide Sande
Frem til 19. august 2022