Kunst er en følelse

Af Ove Torp - 1. Sep 2020

”Kunst er en følelse”, det der ikke kan siges med ord. Paul Cederdorff viser en udstilling i Herning, der rummer malerier, grafik og skulpturer i forskellige materialer. Arbejderne er ikke vist før i Danmark, det er enten nye eller meget gamle værker. Udstillingen er samlet specielt til galleriet i Herning, og det er lykkedes at opsætte en udstilling, der yder den efterhånden ældre kunstner fuld ret. Han er trods sine snart 83 år stadig nysgerrig og i gang med nye eksperimenter enten i metode eller i udforskning af nye materialer.

Udstillingen er stærk, ikke mindst fordi Cederdorff får mulighed for at vise flere af sine arbejder i samme arbejdsmetode, malerier, grafik og skulptur. Man kan se og føle, at det er gennemarbejdede værker, enten det er den ene eller anden teknik, der bliver anvendt.

En opdagelsesrejse i drømme

Der er en sikkerhed i brugen af materialet og i motivernes udtryk, der giver en oplevelse for beskueren.Vi kommer på en opdagelsesrejse i de spændende Cederdorffske fortællinger om ”Atlantis”, drømmen om det tabte land, ”Babylon”,” Plir-øjede stjerner” m.fl. ”Art is a Feeling”, ”Kunst er en følelse” begrebet kommer netop i perspektiv i denne udstilling.

Cederdorffs kunst betegnes som klassisk modernisme, en periode kunstneren har gennemlevet siden sin start på diverse kunstskoler i 1950érne.

Mindeparken i Thyborøn

I årtier har han spredt værker i tusindtal i ind- og udland, ofte i det offentlige rum. Han har undervist i et langt liv, blandt andet som lektor på Holstebro Gymnasium. Snesevis af nye kunstnere, inklusive denne skribent, skylder Cederdorff tak for at være blevet hjulpet på vej med udstillinger. I flere årtier har han styret den store gruppe ”Vestjydske Kunstnere” med årlige udstillinger.

Cederdorff hovedværk er ”Mindeparken i Thyborøn”. Det to hektar store landart-projekt til erindring om de 9000 marinere, der gik til 1916 ud for de vestjyske kyster i et kæmpe søslag mellem engelske og tyske styrker. Det store klitareal bliver oplevet i sin storhed af mange tusinde mennesker hvert år..

Kunst er en følelse
Galleri Ulla Houe
Paghs Allé 4 C
Frem til 31. september