Kongen og Dronningen på Veksølund

18. Jun 2010

Af Birgitte Ramskov

Det er en glæde at gense 2010 udstillingens gengangere og de mange nye skulpturer sammen.
Kæmpeskulpturen ”Kongen og Dronningen” af Claes Hake står der heldigvis stadigvæk i sit rum i Skulpturparken Veksølund og rager mere end 6 meter op i luften sammen med de store gamle træer. ”Kongen og Dronningen” er den eneste af udstillingens 108 skulpturer, der ikke er til salg, men er deponeret dér af Ny Carlsbergfondet.

Claes Hakes fine hjørne består af ialt fem store granitskulpturer, der giver mindelser om fortidens megalitter – de to seneste er fra 2010 og indpasser sig helt naturligt i sin flok.
Alle udstillingens skulpturer er sædvanligvis anbragt som Hakes i mindre grupper, sådan at den enkelte kunstners værker kan opleves samlet i parken, på gårdspladsen eller inde i udstillingslængerne.
Enkelte af de store skulpturer har deres makkere indenfor på udstillingen. Det gælder fx den næsten tre meter høje og slanke skulptur i sort granit af ægyptiske Armen Agop. Udendørs skaber den et smukt samspil med uderummet og de andre skulpturer i nærheden. Indendørs spænder Agops mindre skulpturer i samme sorte granit fra i år rummet helt ud.
Det gælder for udstillingen, at den rummer utroligt mange skulpturelle udtryk, materialer og stofligheder. Bl.a. ses udenfor Bjørn Nørgaards høje skulptur af træ og Erland Knudsøns Madsens skulptur i bemalet beton. På den store brolagte gårdsplads er der gensyn med Jørgen Haugen Sørensens to meget kulørte stentøjsskulpturer og den helt nye ”Supplement til titlens afskaffelse” i granit og bronze.
Indenfor ses de største udsving i materialebrug naturligt nok. Det gælder Erik A. Frandsens farveintense installation i et lille rum, der er spændt helt ud af en kuglerund lysskulptur i bøjede neonrør og kulørte skaktern på gulvet. Også Anita Jørgensens rum indeholder en skulptur med integreret lyseffekt, men ellers er det materialernes egen farve af især bly og jern, der dominerer hos hende.
Den tildelte spalteplads giver desværre ikke mulighed for at nævne alle de 24 kunstnere og deres vigtige, spændende og meget forskellige værker. Entreen på de 30 kr. er givet rigtig godt ud, og værkfortegnelsen til 10 kr. er en fin vejviser.
I det hele taget er udstillingen igen, og som jeg også skrev om for to år siden, en vidunderlig, begavet opvisning i samspil mellem arkitektur, park og skulptur. Det en udstilling, der er rigtig meget oplevelse og stof i – også i år.

Skulpturparken
Veksølund
Kirkestræde 6, Veksø Sjælland
Frem til den 12. september
Artikel fra: Nr. 06 / 2010 – Juni / juli