»Kleins – Limfjorden«

20. Jun 2012

Af Randi Ottosen
randi@o2sn.dk

Nu har man chancen for at se en stor del af fotografen Kirsten Kleins værker på Holstebro Kunstmuseum. Overskriften for udstillingen er ”Kirsten Klein – Limfjorden”, og netop denne titel hænger sammen med Hans Edvard Nørregård-Nielsens bog: ”Limfjorden”.
Da Hans Edvard Nørregård-Nielsen for nogle år siden besluttede sig for et udgive et stort værk om Limfjorden, var det absolut ganske naturligt, at valget faldt på Kirsten Klein som fotograf til dette værk. Gennem flere år tog Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Kirsten Klein derfor på sommertogt på Limfjorden med skonnerten ”Mira” og samlede historier, fortællinger og fotos, – og et omfattende udvalg fotos herfra er med på udstillingen.
Limfjordens inspiration
Limfjorden har ligget som en sitrende livsnerve i Kirsten Kleins fotografier i årtier. Hun tager rundt på øen Mors tidligt og silde og i al slags vejr. Det var en længsel efter store vidder og øde himmelstrøg, der fik hende tilbage til fjorden i 1976, hvor hun bosatte sig i den nordlige ende af Mors. Et oplagt sted, hvis man er optaget af naturens lune og skiften.

Landskabet

I sine fotografier skildrer Kirsten Klein landskabet. Et landskab uden personer, men et landskab med alle spor efter menneskets påvirkninger: plovfurer, kirker, veje, telefonpæle mv. Inspirationen kommer ikke kun, når naturens kræfter er på spil. Hun indfanger elementerne jord, vand, luft, himmel og hav både i dramaets stund og i det stille poetiske splitsekund.
Kirsten Kleins fotografier er billeder af det landskab, vi forstår og kender som et dansk landskab. Men de er mere end det. De er sindbilleder og rummer også melankoli og en følsomhed, der spejler et indre landskab. På den måde skriver Kirsten Klein sig ind i den særlige strømning, der løber som et stærkt tema gennem dansk og nordeuropæisk kunst.

S/H og farver
Kirsten Klein fotograferer både i farver og i sort/hvid. De sort-hvide fotos er de fleste.
I disse gengiver hun gråtonernes umådelige rigdomme. Hendes øje fanger sublimt elementerne. Thor-valdsen-medaljen hænger fint på denne fantastiske fotograf, – det er absolut velfortjent!

En udstilling, som må ses!!
Dette er sommerens udstilling! Tag til Holstebro og nyd det hele! Sid længe foran eet af billederne og tænk over, at vort land rummer en fotograf af en sådan fantastisk kaliber og en natur så righoldig.
Tag en tur til Limfjorden bagefter – det er der, det hele! Blot man har øje for det – eller prøver at få øje for det!
Kirsten Kleins værker formidler sublimt den danske natur og lukker vore øjne op derfor.
Køb bogen ”Limfjorden – stemmer og steder” på museet i Holste-bro, hvis De ikke har den i forvejen. Der er ”stof” til hele sommeren!
Skulle man få tid, kan man desuden tage til Fotomuseet i Herning, som også har en udstilling af Kirsten Kleins værker sommeren over. Her med temaet: ”Himmel og hav”, – blot til viderefordybelse i denne fremragende kunstners værker.

Holstebro Kunstmuseum
Museumsvej 2, Holstebro
Frem til den 9. september

Danmarks Fotomuseum
Museumsgade 28, Herning
Frem til den 21. oktober 

Artikel fra: Nr. 06 / 2012 – Juni -/ Aug.