Keramik af Tine Hecht-Pedersen og Pontus Kjerrman.

Kendte keramikere til galleri Arte

Af Pier Marie Andersen - 27. Aug 2020

Der er hele tiden et flow og en udvikling hos Pontus Kjerrman og Tine Hecht-Pedersen. Det sidste nye er små, meget fascinerende sæbeholdere, som ikke kun er en brugsgenstand, men også meget kunstneriske. Pontus Kjerrman er kendt for sine fabeldyr og mange udsmykninger rundt om i landet. Man kan ikke andet end falde pladask for de fine fabeldyr, der indeholder så meget inderlighed, samtidig med at de har så stærkt et udtryk og følelser, som var de af denne verden. Figurer med menneskekroppe og heste- og kattehoveder. Fabeldyrene er ikke kun glade og forelskede eller gode venner, men indimellem bliver fabeldyrene jaloux eller uvenner – følelser som også knytter sig til mennsker.

Det der karakteriserer Pontus Kjerrman og hans fabeldyr er, at de er groft bearbejdede. Man kan se håndens arbejde i keramikken. Pontus Kjerrman har altid syntes, at indhold og udtryk er vigtigere end form. Pontus Kjerrman er først og fremmest keramiker, men han maler også, så på udstillingen vil der ud over de fantastiske og følelsesfulde fabeldyr for første gang være malerier af Pontus. Der er tale om en frodig og oplevelsesfyldt billedverden, hvor legen og fantasien får frit spil.

Pontus Kjerrman debuterede herhjemme på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1981. Han har altid været uhyre arbejdsom, for sideløbende med arbejdet som lektor ved Kunstakademiet (som han forlod da han fyldte 65 år) har han en stor produktion bag sig, både når det gælder udstillingssiden med skulpturer og billeder, men også med udsmykningssiden. Han har lavet omkring 30-40 udsmykninger i ind og udland, og herhjemme kan man se hans skulpturer, fontæner, drikkevandsbrønde og bænke i bl.a. Vejle, Frederiksberg Station i Kbh., i Ølstykke, Odense, Køge, Århus og Silkeborg.

Pontus Kjerrman er født og opvokset i Göteborg, Sverige. Han startede som maler, men i 1979 blev han optaget på Det kongelige Danske Kunstakademi på skulptur og stukkatørlinjen, en uddannelse han færdiggjorde i 1984. Pontus Kjerrman blev fast medlem af Corner i 2004, som årligt udstiller på Sophienholm. I 1990 blev han gift med Tine Hecht-Pedersen.

Tine Hecht-Pedersens keramiske værker er ikke mindre frodige og sanselige. Hun arbejder med en mangfoldighed i materialevalg og usædvanlige sammenstillinger af tingene. Det er spændende udførelser, og man kan måske ane, at den talentfulde keramiker har haft Bjørn Nørgaard som underviser på Kunstakademiet. Tine Hecht-Pedersen, denne livsstærke og sprudlende kunstner med keramiske værker, der er så mangefacetterede af leg og alvor, mange forskellige materialer og sammensætninger. Så givende for sindet og øjet. Hun er barnebarn af den berømte arkitekt C.F. Møller, og hun begyndte at lave kunst, da hun flyttede hjemmefra. Hun debuterede i 1984 på Charlottenborgs Efterårsudstilling, det år hun blev optaget på Det kongelige danske Kunstakademi. Hun gik på uddannelsen til 1991, og hun tog herefter akademiets studieforløb om teori og formidling hos Carsten Juhl. Hun er kendt for at være en meget energisk og spændende formidler, bl.a. på Statens museum for Kunst (siden 2000) og har siden Statens museum for Kunst fik en underafdeling i Hurup Thy været værkstedsmedarbejder på Børneværkstedet.

Tine Hecht-Pedersen henter sin inspiration fra naturen, og hun bruger også naturen direkte i sin kunst. Hun har fundet sin helt egen måde at skabe kunst på, organisk og i pagt med naturen, men også meget jugend-agtigt. Hun har aldrig helt sluppet den arkitektoniske basis, og i flere af hendes værker finder man husene.

Inden for de senere år er keramikerparret begyndt at samarbejde om værkerne. De laver skulpturer og relieffer, hvor Pontus Kjerrman laver små figurer, der kravler rundt på Tine Hecht-Pedersens keramiske værker. Det er kendetegnende for begge kunstnere, at deres kunst på stærk vis er forbundet med deres psyke. Begge kunstnere arbejder med en inderlighed og følsomhed. Det udtryk, der kommer frem i værkerne, har noget groft og ekspressivt over sig. Pontus Kjerrman i den måde, han arbejder i leret på, så figurerne får noget levende og ekspressivt over sig. Tine Hecht-Pedersen i den måde hun sammensætter forskellige materialer, udforsker forskellige arbejdsmetoder, og ligesom Pontus Kjerrman arbejder hun på en hurtig og ekspressiv måde. De er undersøgende, udforskende og eksperimenterende i deres værker. For begge gælder det, at de i leret udtrykker deres inderste, så de på den måde bliver et med deres kunstneriske frembringelser.

Galleri Arte
Krinkelkrogen 20,
Lildstrand, Frøstrup
www.galleriarte.dk
Fernisering 28. august
Frem til 20. september