Jens Bredholt i sit atelier.

Jens Bredholt med udstillingen “Sådan set” på Arte Museum & Gallery

Af Pier Marie Andersen - 25. Apr 2022

Jens Bredholt formår på imponerende vis at få et nærvær og intensitet frem i sine billeder. Man føler, man er helt tæt på motiverne. Han er mest kendt for sine landskabs- og dyrebilleder, og umiddelbart ligner hans motiver noget, man kan genkende fra virkeligheden. Jens Bredholt komponerer dog maleriske fortolkninger af det, han ser og sanser. På udstillingen ”Sådan set” har han været begejstret for at male betagende bjerglandskaber, fortrinsvis norske bjerge. Der er også indtagende landskaber fra Mors og Klitmøller. Man synker ind i billeder, hvor farverne er koloristiske, og hvor lyset spiller en afgørende rolle. Hvert billede er noget helt unikt.

Ko ved træ.

Jens Bredholts motiver bliver omsat i tegnede og malede kompositioner, hvor man kan finde aftryk af både impressionismen og ekspressionismen. Som i impressionismen er farverne, lyset og strøgene vigtige, men han arbejder samtidig med en dynamik og bevægelse, der kendetegner ekspressionismen.

Jens Bredholt tager skitser og fotografier ude i naturen. Ind imellem laver han collager, hvor han flytter om på elementerne, for at kompositionen og strukturen kan fungere. Den måde, han stykker elementerne sammen af mange forskellige indtryk, kalder han flueøje-bevidsthed.

Mennesker ved havet, Klitmøller.

Jens Bredholt blev tidligt opmærksom på, hvor forskelligt man kan arbejde med stregen. Han siger: ”Man kan mærke, at hånden så at sige er en direkte forlængelse af den iagttagelse og intuition, som man har gjort. Især med blindkonturen – hvor man kun kigger på motivet og ikke kigger ned på papiret – er man endnu mere i kontakt med følelsen og for det, man ser. Stregen i sig selv er rigelig. Den kan godt bare være en streg. Den behøver ikke at forestille noget.”
Jens Bredholt har udforsket stregen og dens virke, så for godt ti år siden begyndte han at ridse streger med vinkelsliber i træ. Han fandt en ny måde at arbejde med sit materiale på, nemlig birkefiner bemalet med æggetempera, og hvor motivet blev ridset med en vinkelsliber. På den måde opnår han en reliefvirkning i fladen, samtidig med at billederne får en stoflig og markant karakter.

Norske bjerge.

Jens Bredholt bor i dag i Nykøbing Mors sammen med Else Mathiessen, og han har bygget et stort og lyst atelier til sommerhuset i Klitmøller. Atelieret ligger lige på den anden side af en høj klit, som man skal bestige for at få del i en fantastisk udsigt. En vigende bugt, de små huse til venstre og mennesker, der går tur langs stranden. Det er blevet til utallige billeder, og man skal især bemærke, hvor forskellig stemningen er i de forskellige billeder.

Når nu Jens Bredholt er blevet til så talentfuld en kunstner, så skyldes det ifølge ham selv en opvækst hos skabende og kunstinteresserede forældre. Det har sikkert også haft betydning, at hans oldefar Mogens Ballin (1871-1914) virkede i 5-6 år i kredsen omkring Paul Gauguin (1848-1903) i Pont-Aven i Bretagne. I hvert fald har den måde, hans oldefar malede på, altid spøgt i Jens Bredholts baghoved, og det kan have været medvirkende til, at han gennem alle årene har været stærkt optaget af kunsthistorien. Jens Bredholt har opsøgt flere af de større kunstnere for at få billedkritik, bl.a. nævnes ofte Sven Havsteen Mikkelsen. Jens Bredholt debuterede på KE i 1986, og han har haft flere store museumsudstillinger. Han har udstillet på kunstforeninger og gallerier i hele landet, og han har lavet udsmykninger i Skive kommune, Aalborg kommune og i Aarhus.

Fernisering lørdag d. 7. maj 14.00-16.00

Arte Museum & Gallery
Krinkelkrogen 20, Lildstrand, 7741 Frøstrup
Frem til 3. juli

Ejerslev.