Ikke alt er hvidt eller sort – det kan også blive rødt

7. Jun 2016


Lasse Højgaard
lgaard@mail.dk

Det er noget af en moppedreng, som Leo Tandrup har begået med sin fortælling ”Hvid – Sort – Rød” om kunstneren Carsten Frank. Ikke alene er det en stor bog rent fysisk og sidemæssigt, men det er også – og det er det vigtigste – en stor bog, fordi Leo Tandrup med enorm viden, indsigt og indføling beskriver Carsten Frank´s liv og udvikling som menneske og kunstner. Bogen har da også undertitlen ”Carsten Frank i kunst og liv.”

Bogens titel referer til den afdøde svenske poet og samfundsrevser Gunnar Ekelôf, som i sin bog ”Vejviser til Underverdenen” skrev linjerne: ”Samtidig i dette liv er Helvede, Skærsild og Himmel / Alle tre er midt iblandt os, i nuet, i livet / Mange har deres tilværelse i det første, mange i ilden / Nogle står uden at vide det med foden på trappen / til noget højere!” Leo Tandrup forklarer i indledningen: ”Som hvid lever man i neutralitetens helvede. Som sort lever man i den skærsild, der opstår, når fanden dukker op som udfordringen i éns liv, og man begynder at gro som menneske. Og oveni indfinder det røde med et genskær fra himlen sig, hvis det for alvor, uforbeholdent, lykkes én at finde en mening med livet, der rækker ud over én selv.”

Således står det allerede fra start, at bogen ikke bare er en historie om en kunstner. Det er en fortælling om en kunstnernes udvikling som menneske og et menneskes udvikling som kunstner fortalt af et meget vidende og engageret menneske, som der også selv har noget på hjerte. Dette sidste kan udlægges som en svaghed ved bogen, at Leo Tandrups personlige holdninger til livet og samfundet i meget høj grad skinner igennem og man kan måske spørge om Carsten Frank nu også helt føler sig dækket ind ? Men nej, sådan er det heldigvis ikke, det fremgår nemlig mange steder i bogen, at de to, Leo Tandrup og Carsten Frank, deler opfattelser i deres tilgang til livet og til det samfund de lever i – til tidsåndens selvoptagne individualisme, åndløsheden, som det hedder et sted i bogen.

Bogen beskriver i fint afstemte afsnit Carsten frank´s udvikling fra det pæne nærmest intetsigende maleri til der, hvor han står nu, hvor han konstant søger at få ”noget sandt og smukt til at fæstne sig, i sig selv og andre, så vi kan leve bedre sammen.” Leo Tandrups enorme viden om filosofi, religion og kunst, kædet sammen med hans kritiske tilgang til samfundets udvikling, gør hvert eneste afsnit til en sand udfordrende fornøjelse at læse. Samtidig fremgår det tydeligt, at hans personlige kendskab og venskab til Carsten Frank er af sådan en dybde og med sådan en viden om Carsten Frank´s udvikling, at begrebet hudløst ærligt falder lige for, når man skal karakterisere indholdet. Leo Tandrup véd i allerhøjeste grad, hvem og hvad han skriver om. Dét sammen med at man som læser konstant bliver anfægtet, gør det til en sand fornøjelse at læse bogen.

”Hvid-Sort-Rød”er gennemillustreret med et righoldigt udvalg af Carsten Frank´s mange værker, lige fra den spæde begyndelse til nogle af de nyeste værker fra 2014 og Leo Tandrup både beskriver og analyserer de viste værker, lige som han sætter dem ind i en større livs- og samfundsmæssig sammenhæng. Alle illustrationer ydes fuld retfærdighed med det meget fine papirvalg, som bogen er trykt på. I det hele taget er bogen meget smukt sat op; man fornemmer tydeligt, at der er lagt stor entusiasme og kærlighed i arbejdet med bogen. På den måde er det også en meget smuk bog.

Endelig er der bag i bogen en komplet værkfortegnelse over alle i bogen viste værker. En lille genistreg er det også, at man har medtaget en ordforklaring, så man bedre forstår ord og begreber anvendt i bogen, sådan som de forstås af forfatteren.
Skulle man have lyst til at dykke længere ned i de holdninger, synspunkter og livsindsigter, som bogen bygger på, samt læse mere af Carsten Frank eller Leo Tandrup selv, er bogen også udstyret med en liste med ”Udvalgt litteratur”.

Når man læser ”Hvis-Sort-Rød”, kan man ikke undgå at blive udfordret, men også klogere og mere indsigtsfuld på nogle af livets store spørgsmål. Og man bliver meget klogere på og meget nysgerrig efter at lære Carsten Frank´s kunst at kende i den virkelige verden. En ualmindeligt smuk og indsigtsfuld bog.

Faktabox:
”HVID-SORT-RØD” af Leo Tandrup
ISBN 978-87-994916-8-1
Forlaget land