Af Kirsten-Marie Hedeland
km.hedeland@ofir.dk
En mild Italiensk sommerbrise rammer én, når man træder ind i Skovgaard Museets smukke klassiske udstillingsrum, hvor dørene netop er slået dørene op for en vidunderlig udstilling ”I Italiens lys”. Udstillingen blev åbnet af den italienske Ambassadør i Danmark Stefano Queirolo Palmas, som med italiensk charme og stil holdt en meget fin åbningstale.
Syv ukronede kongers værker
Skovgaard Museet har samlet syv af kunsthistoriens ukronede konger; P.S. Krøyer, Joakim Skovgaard, Theodor Philipsen, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann og de to norske kunstnere Eilif Peterssen og Chri-stian Meyer Ross, hvis værker hver især skildrer perioden 1879-1886, hvor de havde et unikt kunstnerfællesskab i det skønne Italien.
Når man som jeg lige har besøgt Italien, så forstår man godt, hvorfor Italien altid har været og stadig er en foretrukken destination for kunstnere og hvorfor de syv store malere fandt inspiration i kulturen og naturen dernede. Der er en magisk stemning over det italienske folkeliv, og man beriges med et varieret og smukt landskab og skønne levende byer.
En malerisk lyskraft og umiddelbare livsafbildning
Vi befinder os i den tidlige impressionisme, som startede i Frankrig i 1870, hvor blandt andre Claude Monet var en vigtig eksponent af kunstretningen. Og det er tydeligt at se, at de syv kunstnere tog impressionismen til sig. Deres opbygning, motiver og ikke mindst farve og lysforhold er karakteristika for den dengang nye retning. Det, der rammer, som noget af det første, når man oplever værkerne, er lyset. Der er et ganske særligt uovertruffent lys og farveintensitet – en malerisk lyskraft, som strømmer imod os. Farvebehandlingen opleves både som skygge – belysnings- og refleksfarver. Motiverne skildrer den direkte livsafbildning og giver indtryk af flygtighed og foranderlighed – øjebliksbilleder og stemning fanget, inden de forsvandt eller forandrede sig.
Det dansk norske kunstnerfællesskab og det, de syv kunstnere hver især fik ud af Italien og deres ophold dernede, fik stor betydning for deres kunst og måde at arbejde på efterfølgende, men de efterlod også dybe aftryk i kunsthistorien. Det er umuligt at fremhæve den ene kunstner fremfor den anden. De har hver især cementeret deres åbenlyse talenter for omverdenen og været til stor inspiration for andre kunstnere efter dem.
Skovgaard Museet har skabt en stemningsmættet udstilling, hvor vi oplever historiens vingesus og formidable kunstværker. Over 70 værker er præsenteret i udstillingen, og vi får et meget fint indblik i den tids måde at arbejde på og hvordan kunstnerne oplevede deres tid i Italien. Hver enkelt værk fortjener, at man stopper op foran det og nyder motivet, stemningen og lyset, og at man forsøger at træde ind i værket og i historien og få kunstnerens oplevelse med sig.
Udstillingen kan ses frem til 4. september 2016 på Skovgaard Mu-seet, Domkirkestræde 2-4, 8800 Viborg. Herefter flyttes udstillingen til Den Hirschsprungske Samling i København og slutter til sidst på Lillehammer Kunstmuseum.
Domkirkestræde 2-4, Viborg
Frem til 4. september
