Hvide snit – sort magi

23. May 2012

Af Finn Hagen Madsen

Det er rigtigt set af Heerup Museets at invitere Knud Odde til at udstille. Kunstnere der bruger samme medie passer ikke nødvendigvis sammen, men her fungerer det rigtigt godt. Linoleumssnittet er en relativt ny teknik for Odde. Han beskriver det selv som en arbejdsform med sin helt egen udtryk og charme, der passer godt til hans udtryk.
De to kunstneres grafik bliver vist side om side på udstillingen og fællestrækkene i det grafiske udtryk er slående. Den skårne streg eller flade på en ensfarvet bund er karakteristisk for begge kunstnere. Det er sjovt at se hvor tæt de nogen gange kommer på hinanden i farveholdning. Den flot ophængte udstilling kombinerer de to kunstneres værker fint, et billede som Oddes ”Fra Venedig” sætter en tyk streg under slægtskabet. Den gennemtænkte og kreative ophængning virker åben og luftig selvom der er mange værker med.

En tematisk opdeling af udstillingen er med til at fastholde grundideen. Det bliver som to stemmer der synger den samme sang, men i hvert sit toneleje. Heerups symbolistiske billeder omsætter virkeligheden til destillerede udsagn med store begreber som kærlighed og moderskab. Hans uakademiske og nemt tolkelige billeder gjorde ham til en meget folkelig kunstner, hvor alle føler de forstår hans kunst.

Knud Odde er også en uakademisk kunstner i sine næsten illustrative skildringer af skæve berømtheder og rockstjerner, men han er absolut ikke folkelig i ordets oprindelige forstand. Oddes billeder er måske tilsyneladende meget nemme at forstå, men han bevæger sig hele tiden i en verden af indforstået fascination. Med citater og portrætter af skikkelser som fx Gaston Bachelard, fru Meloni m.fl., kræver han noget af beskuerens paratviden, hvilket samtidig er det der gør ham utroligt spændende som kunstner. På udstillingen findes der præsentationer af de kendte og ukendte personer i Oddes kunst. Fra hans kendte ”Von Stroheim” til den nyeste i rækken, en parafrase over Heerups ”Vanløse-Madonna” kaldet ”Rødovre-Madonna”, trykt i et oplag til udstillingen.

Man får lyst til at kaste sig ud i at arbejde med linoleumssnit når man ser udstillingen Ligeså let og ligetil denne grafiske teknik er, ligeså ligetil og tilgængelig er er denne seværdige udstilling på Heerup Museet. Et museum behøver ikke at være stort for at lave gode udstillinger og en udstilling må gerne være lille, bare den som her byder på en god oplevelse.

Heerup Museet
Kirkesvinget 1, Rødovre
Frem til den 10. juni
Artikel fra: Nr. 05 / 2012 – Maj / juni