Hodge Podge #1

14. Mar 2016

Af Bent Mortensen

I forbindelse med Kunstrunden Sydvestjyllands årlige åbent atelier-arrangement i påsken har Kunstnetværk Sydvestjylland netop udgivet en oversigt over de deltagende kunstnere og kunsthåndværkere. Af netværkets ca. 125 medlemmer, hjemmehørende i Tønder, Esbjerg, Fanø, Varde og Vejen kommuner, deltager ca. 100 i påskearrangementet, der er en censureret begivenhed. Netværket varetager naturligvis medlemmernes erhvervsmæssige interesser, men det engagerer sig også samfundsmæssigt, idet Kunstrunden Sydvestjylland er Nationalparkpartner og samarbejder med turistorganisationer i Vadehavsregionen.

Bogens humoristiske og ”stylede” titel ”Hodge Podge #1” betyder ”sammensurium 1. udgave” og dækker over en præsentation af 58 kunstnere og kunsthåndværkere, 2 gallerier og 8 kunstmuseer i de 5 kommuner. Hver enkelt person præsenteres i en kort tekst og en håndfuld fotos af karakteristiske værker – professionelt, overskueligt, lækkert! Her er alle tænkelige materialer og udtryksformer.

Bogen er en gave til det kunstelskende publikum. Dens primære formål er at hjælpe os med at planlægge en rute til foretrukne atelierer i påskedagene (dertil findes nu også en brochure); derfor er præsentationen struktureret geografisk, begyndende nordligst og derfra sydover. Den vil også være en stor hjælp for kunstforeninger og andre, der organiserer besøg hos kunstnere og kunsthåndværkere i Vadehavsregionen. Bogens format gør, at den har det bedst på stuebordet, men her kan man jo også bare lystbladre i den og nyde de flotte fotos. Selv om der er mange flere spændende kunstnere i Vadehavsregionen end de 58, har bogen blivende værdi som en guide, både for turister og os andre.

Kunstnetværket Sydvestjylland skulle være et skarn, om det ikke var en god ven af Nationalpark Vadehavet. Men uanset denne relation er områdets kunstnere og kunsthåndværkere inspireret af Vadehavet (og andre naturformer omkring dem) og delvist forsynet med materiale derfra. Denne forbundethed, som ikke styres af organisatoriske forhold, afspejles tydeligt i bogen, som er en perfekt kombination af nydelse og brugbarhed.