Linda Rieber, kunstneren bag installationen.

Hjertelige tanker

Af Jens Rolighed - 24. Jul 2022

Det er ikke mere end godt vel et år siden, at fodboldspilleren, Christian Eriksen, midt under en fodboldkamp faldt om med et hjertestop. Lykkeligvis var der læger og livreddere til stede, som kunne sætte hans hjerte i gang igen. Denne hændelse satte en masse tanker i gang hos utroligt mange mennesker over hele verden. og en masse hjertelige hilsner og tanker strømmede mod fodboldspilleren. Selvom denne hændelse ikke er en del af udendørsinstallationen, illustrerer den nogle af de tankegange, som ligger bag projektet, som kunstneren, Linda Rieber, kalder ”Open Heart”, fordi hjertet har både en fysisk form, men så absolut også en side, som man forbinder med følelser.

Kunstinstallationen er blevet skabt gennem et samarbejde mellem kunstneren og en større mængde svendborgensere – herunder 1.klasser fra byens folkeskoler, unge fra en lokal projektgruppe, voksne og seniorer.

Tekst og billeder

Installationen består af seks søjler, som på hver deres måde inviterer beskueren til at reflektere over deres forbindelse til hjertet.

På en af søjlerne reflekterer en mand over, hvordan han følelsesmæssigt har ændret sig efter en hjertetransplantation. Måske har han fået et nyt hjerte fra en kvinde? Tanken åbner op for, at vores hjerte ikke bare er en fysiologisk pumpe, som får hele kroppen til at fungere, men måske også indeholder andre vigtige, følelsesmæssige perspektiver, som også har enorm stor betydning for det enkelte menneske. Som installationen opfordrer til, kan man prøve at stille sig over for en person, se vedkommende i øjnene og mærke efter, hvordan man har det. Man kan blive helt varm om hjertet, hvis man kan lide personen. Hjertet kan næsten gå i stå, hvis personen skræmmer en. Man kan blive kold om hjertet, hvis man afskyer personen. Rent fysisk kan man reagere, ved at hjerterytmen stiger eller falder.

Kærligheden

På installationen er der nogle meget vigtige og spændende udsagn fra børn og unge. Børneværkerne har et tema, som hedder ”Sådan ser mit hjerte ud” og er børns fortolkninger af ordsprog om hjertet. Værkerne har næsten alle den naive beskrivelse af, hvordan hjertet ser ud, det hjerte, vi blandt kender fra kærlighedserklæringer skåret med kniv i barken på et træ. ”Kærlighed får dit hjerte til at pumpe bedre”, siger en ung pige på en af installations søjler. På børnetegningerne er det også tydeligt, hvad familie, far og mor og venner betyder for børnene, fordi kærligheden her i de fleste tilfælde igen illustreres med et hjerte med navne på de mennesker, som betyder det hele.

Linda Riebers kunstprojekt er tankevækkende, fordi det opfordrer og udfordrer os til at undersøge vores forhold til vores hjerte. Det handler ikke blot om vores fysiske forhold, men også om de følelsesmæssige.

At installationen også kunne opleves i Svendborg i forbindelse med landsstævnedagene, hvor tusindvis af idrætsfolk var i byen er vel ikke en tilfældighed i og med at stævnets motto var, ”Mærk pulsen, mærk magien”.

”Open Heart” på Centrumpladsen i Svendborg
Frem til 9.september