Mors solnedgang. 150 x 190 cm.

Saxgren skildrer kyststrækningen fra Skagen til Vadehavet på HEART

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 26. Feb 2022

En anden måde at se det samme på – Fotografen Henrik Saxgren skildrer i udstillingen ”Vestkyst” på HEART den levende kyststrækning fra Skagen til Vadehavet.

Fra Skagen til Tønder

I Henrik Saxgrens vandring ”Vestkyst” fra Skagen til Vadehavet bevæger vi os bogstaveligt talt gennem brede, hvide sandstrande, naturparker i gråvejr eller skovbryn i sne, vindblæste klitter, Vesterhavets buldrende bølger forbi østerssamlerne ved Mandø og sluseporten ved Højer. Undervejs ned langs kysten få vi et kig ind i landet til såvel bondehuse, heste og stære på markerne, en smuk stoflig vejrbidt husfacade eller en enkel rovfugl på en pæl.

Ro i sindet

Det er en lise for sjælen at gå igennem Henrik Saxgrens store fotografier i udstillingen på Heart. Det giver ro i sindet at dvæle ved hvert enkelt billede, der hvert især er opbygget som et maleri, hvilket Saxgren selv udtaler, at han bestræber sig på.

Guldhimmel, Blåvand, 40 x 60 cm.

En klog og tænksom mand

Henrik Saxgren er en klog og tænksom mand. Han vil noget med sit fotografi. Han har tillagt sig en meditativ arbejdsmetode, og det meditative er han i stand til at overføre til beskueren af sine fotografier. Når han fotograferer ved havet, står han op før solen, fylder en termokande med varm kaffe og kører ud til kysten, hvor han sætter sig i sin campingstol og venter på, hvilke fronter Vorherre har tænkt sig at sende ind over land den dag. Han er ikke religiøs, men naturen blev hans kirke.

Saxgren har sin egen palet

En interessant detalje i Saxgrens arbejdsmetode er den måde, han efterbearbejder sine fotooptagelser på. Han er ikke tilhænger af de apps, som f.eks. er indbygget i mange moderne kameraer og som gør at mange farver bliver helt unaturligt blå, røde eller grønne. Selv bearbejder han ofte nuancerne i sine billeder, så det ikke er kameraet eller computeren, der bestemmer farverne i hans billeder. Saxgren ”laver” billeder, udtaler han. Han har sin egen palet og bygger billedet op i de farver, han ønsker. I princippet arbejder han på samme måde som en landskabsmaler; han giver et bud på at se noget, vi måske har set før, på en ny måde, så hans billede af et bestemt motiv kan man ikke forvente at gå ud og finde magen til; for han har lavet billedet. Det glæder ham meget, når beskueren finder noget i hans billeder, som rent faktisk ikke er der, men som vedkommende forestiller sig.

Rovfugl, morgen, 120 x 150 cm.

Et intimt rum

Udstillingen Vestkyst på HEART er en meget intens udstilling, som fint underbygges og suppleres af videofilmen ”En intim plads”, som er et interview med Henrik Saxgren.

Heart
Herning Museum of Contemporary Art
Bitten og Aage Damgaards Plads 2, Herning
Frem til 18. september

Artikel fra: Nr. 02 / 2022 – Februar / Marts