Håkan Nyström - The Secret Alley - Foto: Bredgade Kunsthandel.

Håkan Nystrøm

Af Inge Schjødt - 9. Oct 2017

Maleren Håkan Nyström henter inspiration fra film-noir, David Lynch, Jung og Rembrandt, når han fremstiller sin City of the Mysteries – udstillingsaktuel i Bredgade Kunsthandel.

En rigtig stærk inspiration fra en aftentur i Badstuestræde har givet maleren Håkan Nyström stof til ikke mindre end seksten års udforskning af det dunkle, diodeoplyste univers, City of the Mysteries, der pludseligt udfoldede sig for maleren i decembermørket. Håkan Nyström gik forbi en mørk port, der åbnede, netop som han passerede, og der fik han indblik i en mystisk stemning af tidløs handling, der fandt sted med en bil i tomgang og lysende baglygter – uden nogen personers synlige tilstedeværelse.
Oplevelsen gav øjeblikkeligt visioner, og siden 2001 har Håkan Nyström udforsket det metafysiske univers, der opstår på lærredet og i rummet mellem maler og beskuer. Kunstneren præsenterer her i efteråret sine nye malerier på en soloudstilling i Bredgade Kunsthandel.

Mørke og lys
Motiverne skildrer mystiske rum, hvor fx en stol, en bil eller en mobiltelefon i forgrunden signalerer menneskelig eksistens, men afgrunde af vandskaber, dybt nattemørke og skarpe lysindfald udvider scenen til uendelighed. Tilstedeværelsen af tekniske installationer, dioder, lamper, antenner, stikkontakter og andre genkendelige elementer tiltrækker opmærksomheden og får beskueren til at nærme sig og måske fordybe sig i det nu, som er billedets nu.
– Det bliver først for alvor til, når beskueren tilfører sin egen oplevelse, udtaler Håkan Nyström, som hermed rækker ud efter både det arketypiske fællesskab, og det, som er større end den menneskelige begrebsverden, det metafysiske.
Håkan Nyström øser af flere forskellige kilder, når han komponerer sine billeder. Bl.a. er han stærkt inspireret af film-noir genren, af kultfilm som STALKER, Mulholland Drive, mm., og helt indlysende af kunsthistoriens store mestre, som surrealisten Dalí, og den ældre skole fra Caravaggio og Rembrandt. Teknikken er clair obscure. Nyström maler lyset frem af mørket, og byder beskueren med på en rejse udenfor tid og sted. Det forekommer på én gang både meget klassisk, og absolut aktuelt og vedkommende.
Håkan Nyström er opvokset i Malmø, uddannet i psykologi fra Københavns Universitet, og blev tidligt inspireret som maler af den svenske surrealist Erik Olson. Nyström har talrige udstillinger bag sig i ind- og udland, bl.a. på Charlottenborg, Kastrupgaardsamlingen og Halmstadgruppens Museum i Sverige. Han tilhører kunstnergruppen Cirrus Surrealisterne, medlem af Figuration, M59 og Kunstnersamfundet. Han bor og arbejder i København sammen med kunstner og illustrator Bente Olesen Nyström, som vi også møder hos Cirrus.
Til udstillingen er der udgivet et katalog med tekst af den anerkendte, svenske kunsthistoriker Viveka Bosson, som bl.a. er tilknyttet Halmstadgruppens Museum. Mød kunstneren selv på Kulturnatten i København, fredag 13. oktober.

City of the Mysteries – Den metafysisk By
Bredgade Kunsthandel
København K
Frem til 21. oktober

Håkan Nyström – Underground Signals The Cave. Foto: Bredgade Kunsthandel
Håkan Nyström – On Stage. The Ancient Drama . Foto: BK
Håkan Nyström – Night Train. Foto: Bredgade Kunsthandel
Håkan Nyström – Last Supper II Checkpoint 100 x 85, 2016