Grønlands/færørsk kunst

23. Mar 2011

Af Lis Engel

Nordatlantens Brygge har i øjeblikket en udstillling af grønlands og færørsk kunst, der på forunderlig vis peger ind i billedet som en udforskning af moderne og evige bevidstheds landskaber.

Positiv psykologi og ”maleri-mobiler”
Vi bevæger os først ind i mødet med moderne billedlandskaber, hvor vi genkender både farver og teknikker i fx Julia Pars positive psykologi billeder af typen ”Du kan hvis du vil”. Et andet udtryk finder vi i Camilla Nielsens grafik på papir, der fordyber sig i klangen mellem den dybe vinrøde, papirets fløjsbløde udtryk og linjens rytmer- et smuk figurativ abstraktion. Naja Rosing Asvid maler og konstruerer ”maleri-mobiler” fx i form af et turkisgrønt billede med en mini skulptur ”vejrfisken” som kaster glade dansende skygger på billedfladen malet eks-pressivt som et turkis himmelvindue – De rustne hænglser i billedets hjørner forankrer billedet i en hverdag og tiden som tegn på forgængelighed.

Livs-dødsmasker
Ivan Burkal har malet nogle stilfærdige men sensitive abstraktioner i akryl på papir i farver som grå, blågrå, olivengrøn og vinrød – alle med titlen ”refleksion”, men også nogle livs-dødsmaskebilleder, hvor intense kontraster af hvid, sort og rød viser sig som dynamiske sammenvævninger af sten, tænder, læber, blod død og sex.

Stilhedens skønhed
Den enkle skønhed kommer også til udtryk i nogle rytmiske oliemalerier af Pierre A.C. Auzias. Det er landskabsmalerier, der næsten kun er den lysende grønturkis farve og kurver i bevægelse – en rituel fremkaldelse af stilhedens grænseløse rum.

Sjælebilleder
Aka Høegh har malet nogle sensitive og smukke billeder der er magiske i deres indlevelse og sammenvævning af klippens sjæl, isens sjæl og havets sjæl. Billederne er malet i kul og pastel.

”Gråtoneblues”
Week-end avisen den 18 februar om de smukke færørske landskaber. Det er anelsens landskaber der i enkle bløde og blide gråtoner synger om mellemrumstilstande som uudsigelighedens erfaring. Det grå og hvide af og til brudt af okkergult, sart støvet rosa, violet

Det kosmiske rum
Hel unik er den kontemplative oplevelse af at gå ind i Tróndur Paturs-sons glas-spejl- kube, der åbner for en fornemmelsen af at blive lys-himmel-hav. Det er kunstens spejling af det kosmiske som et spirituelle rum der løfter os ind i en brusende livsfølelse hvor liv og død væves sammen i en evighedssang.

Nordatlantens Brygge
Strandgade 91, København
Frem til den 24. april
Artikel fra: Nr. 03 / 2011 – Marts / april