Grønland i farver

19. Mar 2010

Af John Poulsen

En eller anden har engang sagt at ”en gang Grønland – altid Grønland”. Det gælder i hvert fald for Jane Lytthans (f. 1944), der i øjeblikket udstiller malerier fra Grønland både på Gallopperiet i Christiania og i Det grønlandske Hus.
Jane Lytthans tilbragte ti år af sin barndom i Nuuk i Grønland, som i den grad krøb ind under huden på hende, at det blev landet, hun altid senere drømte om og længtes efter. Ikke blot den storslåede natur, men også det varme, menneskelige samvær. Nærheden i uendeligheden.
Gallopperiet er et smukt, råt rum, der er som skræddersyet til disse maleriers rå stoflighed, hvor oliemalingen er spartlet groft på lærredet, og de stærke farver stråler ud fra de hvide vægge. Jane Lytthans’ Grønland er ikke snehvidt. Himlen kan være blå eller rosa, havet blåt, fjeldene grå og husene er malet med en rød signalfarve, så man kan få øje på dem gennem snefoget. Husene spiller en stor rolle i billederne. Med deres kantede, spidse former putter sig ind til hinanden, som en slags væsner, der søger gensidig kontakt, som de ligger der i læ af de rundbuede fjeldmasser. Undertiden brydes billedfladen op af frække forskydninger i lærredet, så maleriet bliver skulpturagtigt.
Malerierne i Gallopperiet er blevet til efter et længere ophold i Grønland i 2008, og til grund for dem ligger genkendelsens glæde. Motiverne er hentet fra virkelige steder, men er på turen gennem malerens temperament blevet forenklet med vægten lagt på farve og komposition.
Værkerne i Det grønlandske Hus er malet tidligere og bygger mere på erindring og savn og adskiller sig ved, at motiverne er mere genkendelige og detaljerede.
Det er to meget seværdige udstillinger, hvor man kan opleve et anderledes Grønland end den gængse opfattelse af et land domineret af kulde og sne og stifte bekendtskab med en – i kunstnerisk henseende ung – varm og dristig maler. Jane Lytthans begyndte først at male for en halv snes år siden, da hun ikke mere var nogen ren vårhare, men hun er nået langt og har et rigtig godt tag om spartlen, så det bliver spændende at se mere fra hendes hånd i fremtiden.
Yderligere kan man i Det grønlandske Hus samtidig se en udstilling med oliepasteller af Helle Schjerup Hansen, der var sammen med Jane Lytthans i Grønland i 2008.
”Mit sansede Grønland”. Oliemalerier af Jane Lytthans
Gallopperiet, Stadens Museum for Kunst, Christiania, indtil den 28. marts

Det grønlandske Hus
Løvstræde 6, København
Frem til den 30. april 
Artikel fra: Nr. 03 / 2010 – Marts / april