Gennemført Modig Udstilling på Galleri Oxholm

14. Aug 2017


Af Finn Storgaard

finn@skuespillerensvaerksted.dk

En dag bliver Galleri Oxholms ejer Kim Jørgensen ringet op af kunstneren Nille Bech. Hun gik lige til biddet: ”Jeg har halvtreds fisser, jeg gerne vil have hængt op” – ” Nu må du ikke lægge på, før du har hørt,, hvad det handler om: ”Halvtreds kvinder har, for at komme uden om traumer, skam, manglende selvværd, sorg og frygt, i en procesorienteret samtale indvilliget i at tage en ”selfiesse” og overlevere billedet til en kunstnerisk bearbejdelse og efterfølgende accept. En slags vagina-monologer på papir.”

Galleri Oxholm var øjeblikkeligt med på ideen, som stadig i 2017 har en del tabu omkring sig, og som Kim Jørgensen siger: ”Der skulle gerne rykkes nogle teltpæle.” Det viste sig senere, at kunder, der først var meget interesserede i de farvestrålende og smukke billeder, veg tilbage, da de underliggende historier gik op for dem, så det er åbenbart stadig provokerende, at en af vores vigtigste funktioner i denne verden er at formere os. Kvindens skød er både indgangen til livets opståen og udgangen til tilværelsen.

Der er kommet en perlerække af smukke kønslæbevingde sommerfugle ud af projektet. Der er foregået en lang række bearbejdelser af de originale fotografier: skrue op og ned for de originale farver i fotografierne, vinge-collager, gentagne scanninger, print og klip. Baggrunden for de smukke ”sommerfugle” er blandt andet hentet fra fotografier af Stephen Freiheit, fra Den forbudte lilla by og Konkubinepaladset i Hue i Vietnam. For til sidst at blive printet på litho-papir.
Teksterne fra samtaler med de involverede kvinder, der af indlysende grunde ikke hæfter sig til et bestemt billede, er bevægende – opløftende – grusomme – rystende og lammende i kvindernes selvoplevede situationer. Ved sammenstillingen mellem det kvindelige køn og sommerfuglen bliver du mindet om, hvor skrøbeligt og smukt kødets ånd er. Tag ikke sommerfuglestøvet af vingerne, og bræk ikke dens vinger. En opsang til både den maskuline og feminine indre svinehund.

Det er en vedkommende udstilling, der tør vise den sårbarhed, vi alle har og så nødig står ved.
Jeg tør godt give den fem sommerfugle.


Galleri Oxholm
Pile Alle 25, 2000 Frederiksberg
Frem til 3. september