Af Lars Lisberg
Sophia Kalkau, født 1960, er en af vore betydningsfulde dig idebærende billedhuggere. Sophia Kalkau kendes især for sine minimalistiske, ret uregerlige og pågående hvide skulpturer.
Hun har sideløbende arbejdet med fotografiet som udtryksform, og her forbin-der og sammenstiller hun geometriske former og sin egen krop i sammenvoksninger af skulptur og menneske-krop.
I en samtale med Synne Rifbjerg formede Sophia Kalkau det sådan: "En hvid overflade kan få mine værker til at stå og vibrere i feltet mellem bestemt og ubestemt. Det er det sted, jeg formmæssigt er mest optaget af."
Det er meget rammende udtrykt, når Sophia Kalkau-Præsentationen her på Museet Holmen bærer titlen "Gennem Sort. Fotografi og objekter". Udstillingens op-bygning er en velafbalanceret konstellation af fotografi og objekt i et spændende valg af nye og ældre værker. Og med "Gennem Sort" er det første gang muligt for os, publikum, at se så dybt ind i Sophia Kalkau-universet, hvor vi møder hende som en nøgtern og en lidenskabelig drømmer, der er i stand til at fortælle fra det almene ved at gå ind i detaljen og med talentets præcise og klingende skarphed vække nysgerrigheden.
Sjælelandskaber
Sophia Kalkau har i sine værker gennem årene atter og atter arbejdet i lyset af det faktum, at vi som mennesker bliver formet af og tager form efter de omstændigheder, vi nu engang befinder os i. Og jeg ser en sammenhæng i, at som livet overordnet handler om forandringer, så handler Sophia Kalkaus værker om forvandling, om identitet, køn og om alder. Det bliver erindringsskitser i et enkelt formsprog – og ydmyge over for tilværelsen.
Det er et prægtigt, og det er et sjældent møde med en kunstner, der iagtager og reflekterer så konsekvent på rejse i grænselandet mellem æstetik, eksistens og illusion.
Sophia Kalkau-Universet
Sophia Kalkau er uddannet Billedkunstner på Det Kongelige Danske Kunst-akademi i skulptur, og hun er cand. phil. i kunstteori.
I 2000 debuterede Sophia Kalkau som forfatter, og hun har udgivet flere bøger med lyrik og med temaer fra æstetikken.
Blandt Sophia Kalkaus kendte udsmykninger er værket "Månens Kvadratur" på Kunstakademiets Arkitekt-skoles Bibliotek og "Frise og Fontæne" på Hospice Djurs-land.
Sophia Kalkau har modtaget flere hæderslegater, her iblandt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat, Astrid Noacks Legat og Eckersberg Medaljen.
I 2010 blev Sophia Kalkau tildelt et af de største kunstlegater, der kan tildeles en dansk billedkunstner: Carl Nielsen og Anne Marie – Carl Nielsens Legat.
"Gennem Sort" er en tankevækkende udstilling med blodfyldte tableauer, afventende og betænksomme med temaer fra tilværelsens man-ge hjørner og vort eget indre drama. En smuk og harmonisk komposition med dyb ro og af meditativ karakter.
i Løgumkloster
Frem til 1. september