Af Finn Hagen Madsen
Hvis man engang har været et sted hvor der har været krig (desværre alt for let at finde), kan det undre hvor hurtigt sporene slettes. Denne glemsel er ikke blot fysisk, men også mentalt. I skyggen af sejrherrernes monumenter ligger der ufattelige lidelser der ikke kan berettes om for tit. Kunstneren Ismar Cirkinagic fokuserer på krigen i Bosnien-Hercegovina, 1992-1995, gennem materiale fra dokumentarfilm, aviser og internettet, finder han de billeder der bearbejdes til en indirekte repræsenterer tragedien på Balkan.
Billederne bliver nivelleret gennem computer manipulation og gjort færdige med farvet tusch. Billederne bliver dermed fjernet ret langt fra alt hvad der har med krigens virkeligheden at gøre, i stedet er der opstået en reference til tegneseriernes verden. En kulørt og distant verden, en fiktion over grusomheder, men også en verden der er har sin kilde i virkeligheden.
Billederne på udstillingen sender alle et signal om at de er forbundne til en uhyggelig fortid, men de er også i deres mørke udtryk, distancerede og æstetiske. Hvis man ikke kender den historiske reference træder det æstetiske i forgrunden, men oplevelsen bliver derfor også dobbelt smertefuld når alvoren i projektet går op for en. Det er en ny form for politisk kunst hvor al agitation er udeladt, og hvor rædslerne ikke kommer til at spærrer for vores indlevelse og genkaldelse af en tid, hvor der tæt på Danmark udspillede sig en brutal konflikt.
Billederne der mest ligner små akvareller, bevæger sig motivmæssigt hen over krigens spillere og symboler, diplomater og FN udsendinge, borvendte ansigter og hænder der bliver vasket. Udstillingen er en helhed, hvor billedere hører mere sammen end det tit er tilfældet på galleri udstillinger.
Det er en tankevækkende udstilling som SOD præsenterer og et besøg værd.
Holbergsgade 17C, København K
Frem til den 11. februar