Funny ha-ha? eller?

9. Dec 2010

Af Preben Winther
preben@winther.mail.dk

”Den som kun tager spøg for spøg / Og alvor kun alvorligt / Han og hun har faktisk fattet / Begge dele dårligt”, skrev Kumbel alias Piet Hein engang. Er man i tvivl om den krøllede og spøgefulde sandhedsværdi i dette Gruk, kan et besøg i Bremers Galleri i Ringe bibringe oplevelser, der får én på bedre tanker og skærper sanseapparatets modtagelighed for det dobbeltbundede.

Sylespids og sardonisk
Els Cools (f. 1966) er fra Faaborg. Hun er belgier, uddannet dels i Antwerpen, dels i Bratislava, Slovakiet, har i øvrigt boet i Danmark i snart 20 år og virket som freelance illustrator og maler næsten lige så længe. Hun er god. Rigtig god. Hvilket da også har givet sig udtryk gennem en lang stribe børnebilledbøger, udgivne i forskellige lande, og hun har høstet flere æresbevisninger for dem.
Som billede-fortæller er hendes hittepåsomhed, skæve indfaldsvinkler og genialt-skøre idéer en ren guldgrube, parret med en overlegen teknisk kunnen, hvor tilsyneladende tilfældige og sjuskede grunderinger pludselig slår over i finurlige menneskeskildringer, dyr og næsten episke billedfortællinger. Som illustrator til børn er hun mild af sind – som maler med et formodet voksent publikum for øje, kan hendes humor blive sardonisk, ja direkte sylespids, skånselsløs, grænsende til det surrealistiske. Men aldrig taber hun den billedmæssige og fortællende tråd. Hendes scenerier er – deres fremmedartede setup til trods – uhyggeligt vedkommende.

Onde perlehøns og et gult dyr
Trine Anderschou (f. 1960), Svendborg, udstiller en række sort/hvide raderinger og ætsninger. Påfaldende mange af dem har perlehøns som hovedpersoner. Også hos hende finder vi en uantastelig håndværksmæssig kunnen som basis for udtrykket. Der kan være noget oprindelig fabel over de skildrede situationer, med indirekte adresse til menneskeverdenen. Se til højre hedder et af værkerne, hvor tre høns stirrer lydigt mod højre, mens den fjerde ondt nidstirrer betragteren, som tænkte den, fa… nej! Civil ulydighed for perlehøns!
Keramiker Simon Maltha (f. 1964) fra Katterød ved Faaborg diverterer med charmerende, smukt formede, aggressive, fantasifulde, pjattede tyre, køer, en stor buk samt et atletisk balancerende, arts-ubestemmeligt Gult dyr på forben, og humoristiske ”dyreskåle”. Allermest til det brede smil er en række ”trofæer” på væggen – små buster af tyre, elefanter, zebraer og antiloper – samt rø… af en flodhest og forbenet af et næsehorn, ligesom rakt frem til hilsen! Man overgiver sig.
Det gør man også til udstillingen som helhed, af to grunde. Den er veldisponeret, såvel rent fysisk som i sin sammensætning af kunstnere, og alle værker er præget af sikkerhed, kunstnerisk nerve og godt håndværk.

Bremers Galleri
Algade 1, Ringe
Frem til den 22. januar 2011
Artikel fra: Nr. 11 / 2010 – Dec. / jan.