Fred.havn Kunstmuseum

25. Jan 2011

Af Grethe Hagensen
grethe.hagensen@youmail.dk

Indtrykkene er mange og udtrykkene ligeså, for ikke mindre end 17 afgangselever fra Århus Kunstakademi årgang 2009 og 2010 har takket ja til at udstille på Frederikshavn Kunstmuseum.
Men heldigvis – og tak for det – har hver kunstner sit helt eget udtryk. Der er ikke meget mainstream over denne udstilling.
Det er altid meget interessant at se, hvad helt nyuddannede kunstnere har at byde på, og hvad der rører sig i netop deres univers. Derfor er det en rigtig god ide, at Frederikshavn Kunstmuseum med jævne mellemrum viser udstillinger med disse afgangselever. Vi kan så let vænne os til, hvordan vi synes, god kunst skal se ud. Men vi har rigtig godt af en gang imellem at blive rusket op i, også selv om vi ikke umiddelbart kan forstå eller synes om det vi ser. For selvfølgelig er det en blandet landhandel, når der både bliver vist installation, maleri, keramik, skulptur, video, collage, foto, lysobjekter, tegninger og grafik. Og selvfølgelig vil en eller flere kunstnere skille sig ud og gøre indtryk på betragteren.

Århus Kunstakademi – også for mænd
Er kunstuddannelsen ved at blive et kvindefag? Noget kunne tyde på det, for denne udstilling domineres af kvinder. Kun to mænd (malerne Johnny Schmidt Erbs og Søren Sejr) er med.
Kunstakademiet efterlyser da også på sin hjemmeside flere mænd til uddannelsen. Ikke nogen dårlig ide!
Den kvinde, der gjorde størst indtryk på mig og som også havde fået sin egen lille udstilling i udstillingen, var helt klart Faranak Sohi, som er født i Iran i 1963. Da præstestyret i 1979 overtog magten i Iran, flygtede hun med sin familie til Danmark, hvor hun har boet siden. Der er historier, som skal fortælles igen og igen, og Faranak Sohi har meget at berette. Hendes kunst er personlig, provokerende og ofte politisk men ind imellem også poetisk. ”Jeg sætter mit tørklæde som jeg vil” hedder således et af hendes store billeder, og man kan kun opfordre hende til at blive ved med at fortælle de mange historier fra barndommens gade.
Med på udstillingen er også: Annette Iversen, Benthe Høyer Hansen, Helle Rosenløv, Iben Soffy, Ina Marie Graneberg, Xueping Jin, Johnny Schmidt Erbs, Lena Bendt, Lone Kirketerp, Lone Skovgaard-Petersen, Lotte Makholm Nielsen, Lærke Tøndering, Søren Sejr, Trine Guld, Ulla Holt og Viveke Wolfhagen.

Frederikshavn Kunstmuseum
Parallelvej 14, Frederikshavn
Frem til den 20. februar
Artikel fra: Nr. 01 / 2011 – Jan. / feb.