Fra Langeland til Qaanaaq

25. Jan 2011

Af Preben Winther
preben@winther.mail.dk

Billedkunstneren Keld Nielsen fyldte 60 år i 2010 og har også haft en slags jubilæum, idet det er femogtyve år siden han valgte at slå sig ned på Langeland og for alvor besluttede sig for at vie sit liv til det at male. Derfor har Galleri Weber arrangeret en stor separatudstilling med en lang række af hans seneste værker.
Altid landskabet
Han er en af de nulevende danske kunstnere, der fra begyndelsen af sin karriere med ildhu har kastet sig over landskabsmaleriet, endda på et tidspunkt, hvor de fleste spåede dén slags en snarlig død. Der har aldrig været tvivl i hans sind: Det var landskabet, han ville. Det er i denne genre, hans store kærlighed til naturen, hans forundring over alt levende, hans betagelse af lyset, farverne og årstidernes gang, samlet kan finde forløsning gennem kunsten.
Selvfølgelig har han skabt en god del af sine værker på Langeland, men arbejder løbende mange andre steder i Danmark og Europa, der – planlagt eller tilfældigt – byder sig til. Grønland har han dog aldrig tidligere været i, før han i starten af 2010 fik en chance for en rejse til Nuuk-området og Qaanaaq.

Qaanaaq
Landskaberne var så overvældende og fremmedartede for ham i deres distante skønhed. Især den arktiske naturs farver – hans vante palet blev fejet totalt af bordet. Men det mest overraskende for Keld Nielsen var nok, at han pludselig følte en ukendt trang til at kaste sig over portrættet. På en eller anden måde blev hans grønlandske rejsefæller en del af den landskabelige totaloplevelse.
På udstillingen får beskueren rig lejlighed til at opleve, hvordan kunstneren har arbejdet sig ind på motiverne. De vidvinklede panoreringer ud over de grønlandske fjorde har fundet deres leje. Billeder af bygdens huse er kommet til og befinder sig i et blændende hvidt landskab med skærende, lav sol og kaster tunge slagskygger på sneen, der i deres heftige blå kun får kvalificeret modspil i himlen. Og mest overraskende smiler solbrændte grønlandske ansigter én i møde eller kikker lidt undseligt, tankefuldt ned.
I galleriets mellemgang mødes Grønlandsværkerne med danske vinterscenerier, der fører videre til mere sommerlige og vårgrønne landskaber. Rapsmarkernes brændende gule flader. Bakkernes overdådighed. Stynede pile langs lokale veje. Velkendte motiver, men også her nye tiltag, idet kunstneren har malet nogle af billederne på C-prints. Disse værker er blandt de klareste og stærkeste på udstillingen.
I Keld Nielsens malerier aner man de livtag, han bestandig må tage med kaos, for at fravriste den overvældende motiviske mangfoldighed netop den form for indsigt han søger. Han prøver igen og igen at bedrive det uladsiggørlige: Fastfryse tidens gang i ét eneste luende glimt af uigendriveligt liv og betagende skønhed.
På ferniseringsdagen ud-kom: Preben Winther: AT KÆMPE MED KAOS – Keld Nielsens Landskabsmaleri. Galleri Weber. Gennemillus-treret i farve, 32 sider. 100 kroner. Kan købes i galleriet eller via www.keldnielsen.dk

Galleri Weber
Bagergade 39, Svendborg
Frem til den 7. marts
Artikel fra: Nr. 01 / 2011 – Jan. / feb.