Nirvi Bennic, Manden kom ud af bilen.

Forfriskende sommerudstilling 2018

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 18. Jun 2018

Alsidig udstilling

I en forfriskende regnbyge åbnede Janus Bygningen i Tistrup i år dørene til KUNSTNERNES SOMMERUDSTILLING 2018. En udstilling som igen i år indeholdt mange fine værker og forfriskende som sommerregnen også mange forskellige kunstgenrer. Der var som sædvanligt mange malerier, men derudover var der et bredt spekter af fotos, skulpturer, installationer, glaskunst, tekstil, keramik, grafik og collage.

KS 18 er nummer 46 i rækken af censurerede udstillinger i Tistrup, og er en særdeles alsidig udstilling, hvilket nok også afspejler den bredde de 5 censorer repræsenterer i kunstnerisk virke og interesser.

Susanne Stokholm, Dukkehus i forfald.

Markant stigning i indsendte værker

Årets censorkomité bestod af kunstnerne Thomas Andersson, Mette Maya Gregersen, Lars Thygesen, Mariane Lyngsø og Susanne Schmidt-Nielsen, som tilsammen spænder bredt i deres kunstneriske virke.

De 5 censorer antog i alt 81 værker af 36 kunstnere, hvilket må siges at være en minimal procentdel (5,3 %) af de over 300 håbefulde personer, som havde indsendt i alt 1516 værker til censurering. Hovedparten af indsenderne var fra Danmark, men også Tyskland, Norge, Sverige og Spanien var blandt indsenderne.

De sidste par år har der været tilbagegang i antallet af kunstnere, der har indsendt værker til bedømmelse i Tistrup, men i år har kunstnerne sammen med bestyrelsen valgt at ændre censureringen, så der blev mere fokus på digital censurering, men KS har dog stadig accepteret fysisk indlevering. Ligeledes fravalgte KS den kategoriinddelte indsendelse, hvilket alt i alt har betydet, at antallet af fremsendte værker er steget markant i år, hvor der som noget nyt også er indleveret lydkunst til censureringen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg støtter de mange, der mener, at visse værker som f.eks malerier, tekstiler og installationer og måske også andre genrer kan risikere at miste visse finesser ved kun at blive bedømt på en skærm. 676 værker er blevet indleveret fysisk mod 840 værker digitalt. Desværre siger tallene jo ikke noget om hvilken slags værker, der er indleveret hvordan. Censorerne var forståeligt nok spændte på at modtage de værker, de havde ladet gå gennem det digitale nåleøje.

Anita Axelsen Bredsdorff, Echo of Voices.

Fin og varieret udstilling

Kuratering og ophængning er blevet foretaget i samarbejde mellem Mette Maya Gregersen og Mariane Lyngsø, og det er blevet en fin og meget varieret udstilling, som byder på små og store overraskelser i flere af udstillingsrummene. Men som altid kan man som beskuer i udstillingen stå lidt uforstående overfor visse valg og ophængninger.

F.eks har flere kunstnere fået antaget hele 5 eller 6 værker, hvor 3 måske havde været nok til at give et fyldestgørende indtryk af kunsten, hvorimod en del kunstnere ”kun” har fået antaget 1 værk, og hvor man som beskuer kunne få lyst til at se bare et enkelt værk mere af den samme kunstner, – og kabalen ville alligevel gå op, og kurateringen blive lidt bedre og udstillingen som helhed lige så god. Sådan har denne censorkomité valgt, og det er vel fint nok.

Som nævnt er mange kunstneriske genrer repræsenteret i denne udstilling. Jeg har især lagt mærke til, at der indenfor maleri er en genre, som er meget iøjnefaldende i udstillingen. Det drejer sig om malerier af bl.a Hanne Schmidt, Susanne Stokholm og Anita Axelsen Bredsdorff. Meget fine malerier, som forståeligt nok er faldet i censorernes smag.

En kunstnerisk genre, som jeg måske savner i udstillingen er akvarellen. Et meget fint luftigt værk, som er det nærmeste, man kommer det akvarelagtige, er Nirvi Bennichs værk, Manden kom ud af bilen. Værket hænger lidt ensomt. Her kunne der måske være valgt et værk mere af samme kunstner.

Prismodtageren, der er udvalgt af årets censorer, er kunstneren Anneline Schjødt Pedersen, for sine meget fine grafiske værker, der som det så fint er nævnt i begrundelsen for valget, ”hverken er til at overse, eller til at glemme igen”.

KUNSTNERNES SOMMERUDSTILLING i Tistrup er absolut seværdig og velegnet til en indholdsrig sommerudflugt.

Kunstnernes Sommerudstilling
Janus Bygningen
Lærkevej 25, 6862 Tistrup
Frem til 12. august

Hanne Schmidt, Uden Titel.