FARVEFEBER

19. May 2016

Af Poul Brasch
poul.brasch@gmail.com

Jens Ferdinand Willumsen. Dansk figurativ og farvestærk maler. Foruden grafiker, keramiker, billedhugger og fotograf. J. F. Willumsen blev en ældre herre, 94 år. (1863 – 1958) J.F. Willumsens Muse-um blev indviet i 1957.

Studie i pigmenter
J. F. Willumsen var vel, uden at tage munden for fuld, be-sat af farver. Mange vil måske gå så vidt, at sige… temmelig meget og en tand for voldsomt. Farver var vigtige for Hr. Willumsen. Han angreb farverne helt videnskabeligt. På J.F. Willumsens museum, kan man i forskellige montre ses hans intense arbejde med farver, styrker og blandingsforhold. I Willumsens tid kom tubefarverne på markedet. Færdigprodukter i zink tuber. Lige til, at presse ud på paletten. Det var ikke lige Willum-sens kop te. Farver er ikke bare farver, de er sanselige og farverne kan være afgørende for maleriets budskab og efterfølgende tolkning. Hvad vil jeg sige med det maleri? … hvilke farver spiller godt med og mod hinanden? … hvilke farver gør sig godt for stemning og budskab? Så blev de blandet af pigmenter og olier. Tænker, at Johan Wolfgang Von Goethes farvelære fra ca. år 1800 har været en tro følgesvend i Willum-sens videnskabelige arbejde.

Farverigt samarbejde
Willumsens Museum indgår et samarbejde med Flügger Farver AS. Det er en dansk virksomhed, (Grundlagt 1948) leverandør af farver og værktøjer til malerfaget. Det er ikke første gang de maler byen rød i samspil med en dansk billede kunster. Flügger var samarbejdspartner, da Palads Biografen i indre by, fik farve på i samarbejde med kunstneren Poul Gernes.
Væggene på Willumsen Museet bliver i forvejen frisket op med Flügger farver. Det afføder dog en idé mel-lem Museums ledelsen og Flügger Farver AS. Hvad hvis?
Som sagt, så gjort.
Når farver afstemmes og giver plads til hinanden, så kan det visuelt blive en nydelse ud over alle grænser. J.F. Willumsens malerier har meget på hjerte og stor karma. De kan blive meget støjende på en kridt hvid væg, eller det modsatte på en mørk væg. Det handler om samarbejde, gensidig anerkendelse mellem væg og maleri. Harmoni.
Flügger har udarbejdet en koloristisk platform for J.F. Willumsens Museum. Den ser godt ud. Det er utroligt smukt.

…og legen stopper ikke der
Flüggers farvespecialist valgte tre værker fra samlingen. Det er ”Aftensuppen” fra 1918, ”Den grønne pige” fra 1922 og ”Michelle Bourret danser Valse Boston” fra 1935. Der blev fisket, så og sige, farver ud af malerierne. J.F. Willumsens palet blev splittet op. Farvespecialisten fandt farvernes formel og blandede disse, derefter anskueliggjort med en farvestribe opsat ved siden af værket. Som en lakmuspapir prøve, angiver det med tydelighed, J.F. Willumsens voldsomme farvefeber.
Det er en fin og givende installation. Farver som i almindelighed kunne synes, ikke tænkelige, ikke klædelige, er det alligevel. Måske lidt vovede, men J.F.Willumsen vidste hvad har gjorde. Hvis den lilla er der midt i alt det grønne, så er det fordi den har en betydning for den sanselige tolkning.

Ukuelighed
J.F. Willumsen har helt sikkert været en stærk personlighed. En indre styrke ud over det sædvanlige. Var i hvert fald meget igennem. Rigtig meget mod strømmen. Hans koloristiske, dekorative billede univers var heller ikke lige efter bogen i hans tid. Han forsøgte, at få afgang fra Kunst Akademiet, blev afvist og forlod det derefter. Vel nærmest i trods skabte han en modpol. Den Frie Udstil-ling (Stiftet 1891) var et opgør med Charlottenborgs udstillings monopol. J.F. Wil-lumsen var også Den Fries udstillingsbygnings arkitekt og som ligger på Østerport.
J.F. Willumsens Museum ligger i Frederikssund. Den smukke ældre bygning (Arkitekt Tyge Hvass) og den flotte tilbygning (2005, Arkitekt Theo Bjerg). Tog min store datter Catrine med. Det er altid godt, at dele oplevelser med nogen. Besøger museet af og til. Der kan godt gå noget tid mellem besøgene. Jeg kender ham, Willum-sen ved jeg holder af ham. Gode venner kan tåle lidt adskillelse i tid, uden der går skår i venskabet. Kan lide store dele af hans produktion. Nogle af værkerne kan jeg slet ikke forliges med…. hvorfor er hun så grim, hvad er der lige galt med de ben? Derfor et det en rigtig fin idé, at anskue og igen opdage J.F.Willumsen i sin farvefeber. Patienten har det godt. Doktor Flügger har styr på det. Sjovt, fik slet ikke øje på et Flügger virksomheds logo, så hvis man ikke lige ved det, så er det ikke til at se. Et fint og diskret samarbejde mellem en kultur- og privat virksomhed.

J.F. Willumsens Museum
Jenriksvej 4, Frederikssund
Frem til 21. august
Artikel fra: Nr. 05 / 2016 – Maj / Juni