Et stort brev

10. Sep 2010

Af Finn Hagen Madsen

Det sker hver dag og mange har på et tidspunkt i livet oplevet det selv – en mail eller et brev hvor et kærlighedsforhold gøres forbi. Det skete også for Sophie Calle, og måske reagerede hun først som så mange andre og smed sig grædende på sengen.
“Det er ikke til at forstå” – netop I denne refleksion ligger den drivende kraft i Calles installation, hun har ladet en masse kvinder fortolke brevet på alle mulige måder. Fortolket I sådan en grad at de 4k, som mailen fyldte nu knapt nok kan være I Louisiannas store sal. “Take Care of Yourself” sluttede den mail hun fik, og det er netop også navnet på denne installation.
I den store sal, er fortolkningerne eksponeret i mega størrelse, med mange udstillingsmæssigt flotte tekniske virkemidler – det er nødvendigt med de mange virkemidler, for der er tale om store mængder tekst. De engelske teksterne er ikke oversatte ”da det er en del af kunstværket” står der – man har dog glemt er at de oprindelig var på fransk. Der er mange raffinerede brug af tekstlag i rammerne, det fremhæver pointerne på en æstetisk måde, uden at det bliver for pædagogisk.
Udstillingen er sat meget flottere op end den i sin tid var på Venedig Bienalen 2007, og dette er vigtigt, for netop konceptkunst af denne type er så idebåret, at den skal præsenteres på en klar og gennemtænkt måde. Ellers bliver konceptet for svært at forstå. Det er lykkedes rigtigt godt her.
Et af Calles fineste værker på udstillingen er et rum med klip fra et overvågningskamera i en amerikansk bank. Desværre er hendes kommentarer indtalt I dårlig kvalitet og på engelsk med en stærk fransk accent. Det ødelægger dog ikke indtrykket og den overordnede ide. Den skønhed man finder i disse øjebliks videoklip er fortryllende. Nogen gange helt abstrakte portrætter i hård kontrast og dårligt lys, denne filtrering af det menneskelige ansigt og udtryk gør det til et tegn – det universelle – her bliver mængden af marteriale en del af oplevelsen. Calle vinkler på flere overraskende måder emnet penge, værdi og mængde, som markører i menneskelige relationer. Det er en installation der giver store oplevelser hvis man bruger noget tid til på at gå på opdagelse i den.
Der bliver læst meget på udstillingen – den kræver en del af beskueren, mange skal tydeligvis beslutte sig for om de vil gå ind i værkerne. Louisiana har gjort meget for at give publikum en god oplevelse, uden at forklare det der skal opleves.

Louisiana
Gl. Strandvej 13, Humlebæk
Frem til den 24. oktober
Artikel fra: Nr. 08 / 2010 – Sept. / okt.