Lisbeth Gjørtz Fast.

Essensen af åndedrættes lethed

Af Lasse Højgaard - 24. Oct 2017

Det er 150 året for det kulturelle samarbejde mellem Japan og Danmark og på Dronninglund Kunst-center fejres det med en udstilling, der viser værker af 3 japanske og 3 danske kunstnere. En af de tre japanske kunstnere er Yuko Takada Teller, som ud over selv at udstille har været med til at udvælge de fem andre kunstnere og har stået for opbygningen af udstillingen. Både valget af kunstnere og opbygningen af udstillingen er gjort med stor indsigt og fornemmelse/forståelse af de deltagende kunstneres tilgang til udstillingens tema: ”Hvad er essensen for den enkelte kunstner i livet og i dennes tilgang til kunsten.”. Essence-IKI er udstillingens titel.

Hvad er så essensen af livet: At trække vejret let, at have evnen til at kunne le, at kunne bevæge sig/at gå. Alle tre definitioner er indeholdt i betydningen af det lille japanske ord IKI og udgør vel dybest set også netop essensen af det at leve… Træk vejret let, mens du bevæger dig fremad og glædes ved at være til.

Udstillingen afspejler på allersmukkeste vis ovenstående. Her er forunderlig lethed og stor dybde, her er lysende enkelthed og myldrende kompleksitet, gribende detaljer og en klar indre sammenhæng, som binder alle værkerne sammen til én stor meningsfuld helhed på tværs af materialevalg, kulturelle baggrunde og erfaringer. Så smukt, lysende og enkelt kan det gøres. Det er stort!

Når man bevæger sig gennem udstillingen er det helt oplagt at reflektere over de budskaber, som man måske finder i de enkelte værker, men samtidig er det umuligt ikke også at ”bare” sanse værkerne og det er en næsten forførende og kropslig oplevelse at gå igennem udstillingen, som efterlader en let, svævende og lys i krop og sind. IKI!

De seks deltagende kunstnere er Jun Mitsuhashi, Etsuko Oide og Yuko Takada Keller alle fra Japan, samt Jane Balsgaard, Vivi Linne-mann og Lisbeth Gjørtz Fast fra Danmark og det er mere end svært at fremhæve den enkelte kunstners arbejde frem for andre. De er alle overlegent dygtige på deres områder og mestrer som sagt helt suverænt at fortolke udstillingens tema. De anvendte materialer spænder over håndgjort papir, akryl, træ, stof, glas, pilegrene og meget andet, – som alt sammen går op i den smukkeste helhed.

Dronninglund Kunstcenter´s fine bygninger indrammer på smukkeste vis det hele og når man atter træder udenfor, mødes man af den rene luft, efterårets farverige løv og den høje nordjyske himmel og glædes over, hvordan vi alle er smukt forbundne og hvor let det kan være.

Dronninglund Kunstcenter
Thorup Hedevej 1, Dronninglund
Frem til 12. november

Jane Balsgaard.
Yuko Takada Keller.
Vivi Linnemann.
Artikel fra: Nr. 09 / 2017 – Okt. / Nov.