Benjamin Torcal Torres. Maleri på lærred. 81 x 100 cm.

Energi og varme

Af Jens Rolighed - 31. Mar 2023

Den spanske maler, Benjamin Torcal Torres (1959-2002), var igennem flere årtier en hyppig gæst i Gallerie Rasmus. Han døde desværre i 2022, og nu hylder galleriet ham med en mindeudstilling. Torcal Torres boede og arbejdede i Barcelona.

Benjamin Torcal Torres’ malerier balancerer mellem det helt abstrakte og det figurative. Menneskeskikkelser tegnes mere eller mindre tydeligt op med konturlinjer på en baggrund, som består af gråtoner og stærke, intensive farver. Det er spændende at fordybe sig i hans værker og opdage de figurer og ansigter, der så dukker frem. Gråtonerne kan omkranse og samtidig forstærke de komplementære farvekontraster, som ofte forbindes med det figurative.

Benjamin Torcal Torres. Maleri på lærred. 46 x 55 cm.

Kunstneren maler ekspressivt og med følelserne uden på tøjet og i direkte forbindelse med penslen. Penselstrøgene er tydelige og kraftige og afslører Torcal Torres som et menneske med masser af energi og varme. Selvom der i nogle af værkerne kan spores en melankolsk stemning, så skinner kunstnerens livsglæde og mod på livet helt klart igennem.

Artigasplanas – Mythology. Bronze og jern. H 31 cm.

I det hele taget er det en smuk mindeudstilling, som galleriet har sat sammen. Udstillingen suppleres med skulpturer af Torcal Torres’ gode ven, Joan Artigas Planas, som også kommer fra Barcelona. Han arbejder naturalistisk i bronze med kvindefigurer, der ofte klatrer rundt i forskellige former for stilladser.

Gallerie Rasmus
Vestergade, Odense
Frem til 29. april