Luften over Høve Stræde - 2019-2020.

En moderne contemporary senromantisk surreel figurativ narrativ realistisk pointelist…

Af Poul Brasch - 10. Nov 2020

Det er som den danske guldalder, med alt dens forhistorie, at stort bliver småt i et politisk spil. Imens der slikkes sår og roen falder over gemytterne, løfter de slagne hovedet, ser på resterne af det smukke land. En erkendelse af, at indre rigdom ikke er mængden af gods og guld. I bibelsk betydning er det de små, der er de største.

En “sjov” indgang og dog ikke uden betydning, når Jesper Christiansens maleriske univers betragtes langt fra og helt tæt på. Lutter små enheder udgør det store hele. Ligesom alt andet i dette liv er skruet sammen.

Eclogae – 2018-2020.

Se og lyt

En mand, omgivelserne i hans Odsherred. De skiftende årstider, de store vidder og detaljerigdommen, helt tæt på. Sanselige iagttagelser kombineret med poesi og musikalske takter. Det er en symfoni, hvor alle spiller klokkerent. Hvert bidrag er ikke uden betydning.

Som ethvert velkomponeret stykke musik kan det høres igen og igen… eller opleves. Hver gang opdages nye nuancer og takter. Det er det, Jesper Christiansen kan. Garanti for oplevelse – og opdagelse – er altid til stede.

Værkerne er ikke nødvendigvis specifikke steder, men fragmenter af lokationer ud i Odsherred og åndens vinde fra dens store verden.

Det Æblegrønne Hus – 2020.

Videnskabsmanden

Hvor kommer den åndelige og skabende kraft fra.. filosofere, natur, spørgsmål, undersøgelse og deraf, måske, et brugbart svar. Det bliver nørdet, men det har sin charme. Det er nørderne, der bærer historien, får dem fortalt… alle andre har for travlt med deres. Værkerne, sådan på afstand, er talemåden… det stille, dybe vand. Tonearten er mol, mørk og tone i tone. Gå tæt på, som i ethvert nyt bekendtskab, vær lyttende og åben, så folder farverne sig ud. Værkerne fremstår som figurativ realisme, men som overskriften lufter, så er det ikke kun det. I virkeligheden er det univers lidt svært at sætte i bås. Vi kan se, hvad det skal ligne, noget genkendeligt, men det er en komposition med alle figurative elementer, referencer, angiver en dybde og en dobbelthed. Der er mere på spil… “vi skal længere ind” (Lånt citat)

Undertegnede er sådan en, der følger Hr. Christiansen på de sociale medier.

Total fascination af den synopsis, grundlaget for alt hans arbejde, notater, viden, evidens, sammensætte historien og til sidst de rekvisitter, der skal bidrage til fortællingen. For ikke at tale om de maleriske tiltag, forarbejderŠ lærred, grunding, farverne og håndværket. Det hele sker midt i det storslåede Odsherred lige uden for ateliervinduet. Her arbejder en æstetiker og malende videnskabsmand. Der findes kollegaer i samme kategori, men Jesper Christiansen er sin egen.

Andante cantabile ma gero con moto-attaca – 2019.

Udstillingen i de smukke hvide lokaler hos Galerie Mikael Andersen er den fine neutralitet, der skal til for at løfte værkerne frem i rette lys. Så De ikke udstillingen på Odsherred Kunstmuseum i sommeren 2020, så er der rig lejlighed her. Et enkelt og helt nyt værk har taget følge.

Sidst, men ikke mindst. Giv Dem god tid, når de besøger udstillingen, tiden er givet godt ud…

PS. Husk maske.

Galerie Mikael Andersen
Bredgade 63. 1260 København K
Frem til 28. november
Tirsdag-fredag 12.00-18.00 – Lørdag: 11.00-15.00