En kærlighedserklæring til det skjulte København

26. Sep 2017

Af Lars Pryds
pryds@mac.com 

Bogen KBH Passion, der udkom i begyndelsen af september 2017, er en ren kærlighedserklæring til København. Ikke til det København, de fleste kender fra vandringer op ad Strøget, fra fortovscafeerne eller cykelture rundt i parkerne. KBH Passion viser derimod glimt fra nogle af de ‘hemmelige’ steder i byen, og følger nogle af de passionerede mennesker, der ved hvor stederne findes.

I første kapitel er vi med, når ‘Urban Explorers’ – som oftest i ly af mørket – finder vej op i toppen af en 118 meter høj kran, ned i Metrogangene ved Rådhuspladsen eller op på taget for at klappe de lysreklamer, man normalt kun ser fra gadeplan. Det er selvfølgelig ulovligt, men det vigtigste er oplevelsen af selve stedet, som ‘Randomcphkid’ formulerer det i et medfølgende interview og tilføjer:

“Der er en uskrevet regel i urbex miløjet, der hedder: ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’”. For mange handler det nemlig også om at dokumentere, at man har været der – typisk via de sociale medier. ‘Indbruddene’ handler hverken om at ødelægge eller stjæle noget – allerhøjest tager man forbudte indtryk med hjem. Og jo sværere det er at komme ind, eller jo farligere det er at færdes på stedet, desto federe er det at vise billederne frem.

Undergrund med udtryk
Billeder er der masser af i KBH Passion, og de er både flotte og flot reproduceret. Fotografen er Mix-Madsen, der med graffiti-baggrund til daglig arbejder med udsmykningsopgaver (bestilte og lovlige, forstås) samt mere traditionelle malerier til udstillinger. Mix-Madsen har fulgt i alt 22 undergrundskunstnere inden for de fem områder, bogen dækker: Urbex, Skatere, DJs, Ultras og endelig graffitimalere.

Billederne fra de mange natlige togter og andre begivenheder er bærende i bogen, men de små interviews, der følger hver enkelt billedreportage, giver indblik i en (undergrunds-)kultur, båret af den passion, som har givet bogen titel. Hver især fortæller de forskellige kunstnere om, hvad der driver dem, hvordan de kom i gang, og hvordan de giver noget tilbage til byen. DJ Nannalicious: “Jeg elsker den måde, musik påvirker folk instinktivt. Jeg kan mærke energien, når jeg spiller det rigtige nummer på det rigtige tidspunkt. Det giver et rush”.

Kreativitet på tribunen
De hardcore fodboldfans – ‘Ultras’ – følger deres klub overalt og sørger for stemning på stadion med kampsange, flag og romerlys. For nogle handler det om at holde fast i de gode klubtraditioner og undgå at få klubben ødelagt og “professionaliseret med reklametiltag, cheerleaders og pis og lort”.

Det voldelige element i Ultra-kulturen med fx arrangerede slåskampe med modstandernes fans berøres også i bogen. Volden undskyldes med, at det er en naturlig del af miljøet. “Lars” fra Brøndbys fanklub formulerer det således: “Vi betragter det jo ikke som ‘almindelig’ vold. […] I vores tilfælde er begge parter med på, hvad der skal ske og ser ikke noget problem i det”.

Skulle en og anden alligevel være en smule forskrækket eller forarget over de aktioner, der balancerer på kanten af det lovlige, bliver man med KBH Passions flotte fotodokumentation overbevist om, at der også i en graffitimaler eller en ultra fodboldfan banker et kreativt hjerte for byens æstetik. Som “Lars” fra Brøndby siger: “Det gælder om at skabe noget, så det hele ikke går op i fadøl og røde pølser”.

Mix-Madsen: “KBH Passion”
Outsiders Underground Production 2017
176 sider, 22 x 30 cm, hardback
Kr. 300,- inkl porto
Kan bestilles på
http://mix-madsen.dk
eller på
www.runforcover.dk