En arktisk Kirkeby

23. Feb 2011

Af Mette Trolle Rasmussen
mette.trolle@mail.dk

Kulden breder sig. Jordens og kuldens afdæmpede farver dominerer. I maleriet går vi ind i et rum, der balancerer fint mellem det abstrakte og skildringen af en stor uberørt natur. Udtrykket er minimalistisk, maleriet er renset for mening og kulturelle referencer. Universet er natur og eksistens, en længsel efter at søge ind i og ned i det rene og oprindelige. Men tro ikke det bliver ensformigt. Hardy Brix giver i kataloget udtryk for ”at en farve som den grå af mange opfattes som kedelig, men har ufattelig mange nuancer”.Der er arbejdet intenst med stoflighed, lys og kontrast. Man aner et slægtskab med malere som Per Kirkeby og Maia Lisa Engelhardt.
Den arktiske naturs stilhed og uberørthed, en længsel efter det rene enkle er den store inspirationskilde for Hardy Brix. Hvor andre malere, i kataloget nævnes Caspar David Friedrich som den mest kendte, arbejder med det lille menneske i den store natur, fremstår den arktiske natur uberørt, uden menneskeligt aftryk. Her er man absolut på naturens vilkår, kun de stærkeste med særlige forudsætninger kan være med.
Det sidste rum viser en samling fine akvareller. Akvarellerne fungerer som en dagbog på hans rejser, et naturalistisk, fint penselstrøg, øjeblikkets billede, der indfanger kulden og de nordiske sarte farver. Et landskab så barskt og uvelkomment og på samme tid ufatteligt smukt.
Norden er den store inspiration for Hardy Brix. Rejserne og ekspeditioner til Færøerne, Sval-bard og Antarktis giver inspirationen til et unikt kunstnerisk udtryk.
Arrangeret af Holstebro Kunstforening. 10.2. kl. 19.00 og 13.3. kl. 14 arrangementer med kunstneren.

Jens Nielsen og Olivia Holm Møller Museet
Nørrebrogade 1, Holstebro
Frem til den 3. april
Artikel fra: Nr. 02 / 2011 – Feb. / jan.