Anita Viola Nielsens billede Villa Borghese. Gouache 40 x 50 cm.

Efterårsudstilling på galleri Arte

Af Pier Marie Andersen - 29. Sep 2021

Store anerkendte navne som Anita Viola Nielsen og Pontus Kjerrman fra Corner. Billedhugger og skulptør Tine Hecht-Pedersen, der er uddannet under Professor Bjørn Nørgaard på Det kongelige danske Kunstakademi, og som har lært hende så meget. Finn Have som har søsat mange store museumsprojekter, bl.a. Åndehuller og Crossover. Pia Fonnesbech som samarbejder med Anita Viola Nielsen i Kreativt Netværk, hvor de afholder kurser i ind- og udland. Endelig den folkekære Birte Ohsten, der gik bort i 2019. Seks anerkendte malere og billedhuggere hvis værker man kan se d. 10. og 16.-24. oktober, hver dag i efterårsferien kl. 14-17.

Pia Fonnesbech – Opstilling, stærkt inspireret af Henry Matisse.

Det er ikke kun fordi de seks kunstnere er store og anerkendte, udstillingen er så imponerende smuk og spændende, det er også fordi deres værker rummer så meget leg og sanselighed. Man kommer ind i et rum fyldt af oplevelse og fine indtryk på galleri Arte. Det betyder også noget, at der er så fint et samspil mellem værkerne. I det første rum er farveholdningen mellem Anita Viola Nielsens og Pia Fonnesbechs billeder så tæt på hinanden, at det ind imellem kan være vanskeligt at skelne, hvem der er hvem. Dog kan man se det på deres forskellige malemåde, for hvor Pia Fonnesbech er dristig og ekspressiv, så er Anita Viola Nielsen meget grafisk, koncentreret og opmærksom i sine malerier. I sin grafik er hun derimod meget malerisk.

Tine Hecht-Pedersen, malerisk keramik.

Ser man på Tine Hecht-Pedersens keramik, så er hun som Pia Fonnesbech ekspressiv og fyldt med malerisk udtryk. Man kan faktisk tale om malerisk keramik, for hun danner billeder på fladen af de skåle, krukker og vaser, hun frembringer. Man må sige, at både Anita Viola Nielsen, Tine Hecht-Pedersen og Pia Fonnesbech rummer store koloristiske talenter. Tine Hecht-Pedersen startede endvidere for nogle år siden et samarbejde i keramikken sammen med Pontus Kjerrman, som hun blev gift med i 1986. Hun laver grundformen, og Pontus indarbejder de brunlige fabeldyr i keramikken. Pontus Kjerrman er i sin farveholdning meget anderledes end Tine Hecht-Pedersen, der bruger hele farve-spektret. Alligevel kommer der fine resultater ud af deres fællesarbejder, for begge kunstnere arbejder ekspressivt og med det poetiske og følelserne. Pontus Kjerrman startede egentlig som maler, og på udstillingen kan ses nogle af hans billeder, en tegning og et håndkoloreret linoleumstryk, begge unikaer og utrolig indtagende.

Finn Have, Mors.

Man kan også glæde sig til at se billeder af to af de kunstnere, som har haft udstillinger på galleri Arte næsten fra starten, nemlig Birte Ohsten og Finn Have. Birte Ohsten gik bort i 2019, men har efterladt sig så stor en billedarv, at der gennem de sidste par år har været basis for en række fine udstillinger, hvor man har kunnet danne sig et indtryk af hele hendes værk og udvikling. På udstillingen har hun meget indtagende og fine malerier og akvareller med. Hendes værker er impressionistiske og fyldt med lys og fine farvenuancer i de små sitrende strøg. Helt anderledes er det med Finn Have, der er stærkt udtryksfuld og karakterfast i sine naturalistiske motiver. Han har fire oliepastel og seks malerier med, to af dem med kul. En af oliepastellerne er fra Andalusien, de øvrige er herhjemme fra. Malerierne er fra kendte steder på Mors. Finn Have er plein-air-maler, han står ude i al slags vejr og maler. Han maler med brede pensler og hurtige strøg, men på en så melodisk måde, at man ikke kan andet end tænke på Edward Weie. At kigge er at se og opleve, som når man hører et godt stykke musik. Finn Have har dog helt sin egen måde at gribe det perspektiviske an på, og han skaber ofte sammenhæng mellem malerierne gennem koncepter. Tænk bare på ”Dit sted – mit sted”, ”Mors – et særligt sted”.

På efterårsudstillingen på galleri Arte kan man glæde sig til at træde ind i et rum fyldt med sanseindtryk og samspil de seks kunstnere imellem. De supplerer hinanden på så imponerende vis, at oplevelsen udvides og man bliver beriget af glæde, indhold og fortællinger.

galleri Arte
Krinkelkrogen 20, 7741 Frøstrup
Fra 10. – 24. oktober
Fernisering 9. oktober 14.00-16.00

Pontus Kjerrman, du og jeg.