Andreas von Cotta-Schønberg, F Major D Minor. Pressefoto.

Drømmen om tryghed vandt Publikumsprisen

Af Inge Schjødt - 14. Aug 2021

Andreas von Cotta-Schønberg (1976) har udført vinderværket, F Major D Minor, der er et portræt af kunstneren selv sammen med sin datter. Hun sidder på sin fars skød, mens de sammen spiller på hans elguitar. Portrættet viser nærhed og ømhed mellem forældre og barn, som de fleste nok ubevidst kan længes efter, og som mange familier forhåbentlig har fået foræret stunder til under coronaens lockdown – alt andet ufortalt.

151 udvalgte kunstnere har siden 6. maj 2021 haft udstillet deres værker i særudstillingen Portræt NU! 2021 på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Udstillingen åbnede med uddelingen af Carlsbergfondets portrætpriser, baseret på vurderinger fra en internationalt repræsenteret ekspertjury.

I udstillingsperioden har publikum kunnet stemme på deres favorit, og det er altså billedkunstner, illustrator og tatovør med base i København, Andreas von Cotta-Schønberg, der ved udstillingens afslutning løb med Publikumsprisen.

– Jeg forsøger at give et ærligt indblik i, hvad der er vigtigt i mit liv,” siger Andreas von Cotta-Schønberg, om sin kunst – ”Hverken mere eller mindre. Jeg stiller ingen spørgsmål, eller fabulerer over et emne. Mit ærinde er at kommunikere noget, som er ærligt, og som kommer fra hjertet.”

Jon Bøe Paulsens Sidste brev vandt juryens 1. pris i maj. Pressefoto.

Portræt NU med corona

Museumsdirektør ved Det Nationalhistoriske Museum, Mette Skougaard, glæder sig over den store interesse blandt nordiske kunstnere, der har indsendt udstillingens værker, og også publikums positive modtagelse:
– ”Portræt NU! har en særlig betydning for os, fordi konkurrence og udstilling stimulerer interessen for portrætkunst blandt kunstnere og publikum. Det er vigtigt for Danmarks nationale portrætgalleri at være med til at skærpe bevågenheden omkring portrætgenren,” siger hun.

Det er altid interessant at se, hvilke portrætter, der begejstrer publikum mest, og de har altid andre præferencer end juryen. Det har en særlig værdi, at Publikumsprisen afstemmer de øvrige priser, der uddeles. Jeg er glad for at kunne give Publikumsprisen til F Major D Minor, der fortæller en historie, som mange kan relatere sig til, udtalte Mette Skougaard.

Konkurrencen foregår hvert andet år, og i år var mange bidrag præget af coronasituationen, bl.a. med portrætter af de ramte teenagere, for hvem en udefrakommende krise af denne kaliber blev en epokegørende erfaring. Fortolket i kunstens udtryk var det fornemt og rørende formidlet, og de unges nedstemthed kom her anderledes til syne på autentisk vis.

Portræt NU 2021 er tidligere omtalt i Kunstavisen 5 / 2021, og var åben fra 7. maj til 1. august 2021.

De øvrige vindere, valgt at juryen: Førsteprisen gik til Jon Bøe Paulsens Sidste brev.
Andenpris: Dag Aronson, Danmark. Andrea, girl between chairs. Olie på lærred.
Tredjepris: Stinne Fuglsbjerg, Danmark. Ingemann. Pastel på sort papir.
Young Talent Prize: Ln Rye, Danmark. Skærmning. Olie på lærred
Young Talent Prize: Astrid Storgaard, Danmark. Corona (toiletpapir) krisen. Oliemaling på toiletruller
Specialpris: Ivana Julma, Finland, Self-portrait with Love and Death. Akryl på MDF
Specialpris: Liisa Hietanen, Finland Aulis. Uld, uldblanding, bomuld, polyesterskum, vattering, armeringsjern, stål
Specialpris: Niklas Asker, Sverige. Piercer. Olie på plade, gammel syæske
Specialpris: Kristina D. Aas, Norge. Viktoria. Jaquardvævet tekstil, uld
Specialpris: Jørgen Geisted, Danmark. Blandt venner. Olie på lærred
Publikumsprisen: Andreas von Cotta-Schønberg, Danmark. F Major D Minor. Olie på lærred.


Portræt NU 2021
Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot, Hillerød

Young Talent Prize: Astrid Storgaard, Danmark. Corona (toiletpapir) krisen. Oliemaling på toiletruller. Pressefoto.