Det mangfoldiges helhed

17. May 2016

Af Lasse Højgaard
lgaard@mail.dk

Med den syvende bog i rækken af ”101 Kunstnere – 2015” demonstrerer Tom Jørgensen på overbevisende vis endnu en gang én af sine grundteser om kunstlivet i Danmark, nemlig at der er gode seriøse kunstnere og skabes spændende kunst overalt i landet.

Tom Jørgensen ønsker ikke at være smagsdommer og han gør sig ikke i sit udvalg af kunstnere til dommer over, hvad der er godt eller skidt, hvad der har et budskab eller er holdningsløst, – dét lader han os læsere om selv at afgøre ud fra vores egen smag og holdning. Men Tom Jørgensen vil meget gerne vise os, at der en stor mangfoldighed, kvalitet og ide tilstede i det danske kunstlandskab – overalt i landet!

Dét er en af Tom Jørgensens missioner og den lykkes til fulde. Her præsenteres et rigt udvalg af kunstnere og kunstarter, lavet af kunstnere boende med stor geografisk spredning…. næsten fra Skagen til Gedser. Foto, maleri, tegning, keramik, digital tekniker, collage, ætsninger, serigrafi, glas og adskillige andre bland-tekniker er repræsenterede og gang på gang må man, når man bladrer fra opslag til opslag, forundres over, hvor forskellige udtryk et enkelt materiale kan give og hvor forskellige materialer, man kan bruge til at frembringe spændende kunst. Og man må glædes over, at det hele er spredt ud over det ganske land!

I forordet til 2015-udgaven peger Tom Jørgensen på, at der en slags selvfølgelighed i, at mange kunstnere -i hvert tilfælde i perioder af deres liv – er bosat omkring de større byer. Det er her, der er højere til loftet, det er her de største anerkendte gallerier findes, det er her man som kunstner nemmere finder sig et netværk og det er her man nemmere finder sit publikum, -i særdeleshed hvis man skaber ”smal” kunst. Men han peger også på, at der findes spændende kunstnere bosiddende overalt i landet og at han også med sine 101-bøger gerne vil vise os alle sammen at fordommene om et ”udkants – og indkants Danmark” ikke er berettigede – heller ikke i forhold til kunstlivet. Kunst bør ikke have nogen grænser og det er Tom Jørgensens ønske, at vi kigger på værkerne først og kunstnerens adresse bagefter. Og det er samtidig hans ønske, at vi ser mangfoldigheden i helheden – tænk al den spændende kunst, så forskellige steder og dog inden for den forholdsvis geografisk lille helhed som Danmark udgør.

”101 Kunstnere – 2015” er heldigvis trykt i samme format som de forrige år og materialevalget er absolut i top. Smukt indbundet og med et papirvalg, der yder visningen af værkerne fuld retfærdighed. Tilmed får den grafiske udformning og det meget fine tryk de viste værker til at fremstå som bogens absolutte hovedpersoner, – selve meningen med det hele.
Det er en ubetinget fornøjelse at bladre i bogen og det er meget inspirerende for den kunstinteresserede læser, uanset hvor man slår ned og læser beskrivelsen af en given kunstner, for planlægningen af den næste lille udflugt. For kunstnere i det hele taget er bogen, ud over som inspirationskilde, også nyttig, hvis man ønsker at skabe sig et netværk uanset om det er baseret på kunstretning eller geografi. Der er altid nogen i nærheden!!

Det er Tom Jørgensen´s store fortjeneste i 101-bøgerne på absolut smukkeste vis at vise os billedet af et seriøst, rigt og varieret kunstliv i Danmark – også uden for de allermest anerkendtes kredse -, må han blive ved med det i mange mange år.

”101 kunstnere – 2015” af Tom Jørgensen
ISBN 978-87-994447-7-9
Forlaget JA ApS