Den europæiske palet af Kasper Heiberg

Af Lis Engel - 20. Jun 2022

Faktaboks

Den europæiske palet 2. udggave, 1. oplag er et fotografisk genoptryk af førsteudgaven, som udkom på Bergs Forlag i 1975 skrevet af maleren og billedhuggeren Kasper Heiberg. Bogen er resultatet af Kasper Heibergs forskning i farver ved Kunstakademiet og genudgivelsen af ‘Den europæiske palet’ ledsages af to nye tekster af kunsthistoriker Kira Kofoed og litteraturlektor og -kritiker Lilian Munk Rösing.

Et samlerobjekt

Det er let at forstå at bogen er blevet et samlerobjekt. Det er forunderlig og overraskende bog om farver og paletter, som en særlig måde at udforske, analysere og forstå virkninger og brug af farver i praksis inden for en række meget forskellige områder og forskellige kulturer.

Hovedkapitlerne tager udgangspunkt i følgende grundspørgsmål: hvad er en palet, palettyper og funktioner, eksempler og beskrivelser af forskellige paletter som fx en Gades palet, bilernes palet, hudens palet, neglelalakkers palet og meget mere. Det er generelt en nuanceret og nysgerrig udforskning af farvernes mange betydninger og hvordan de væves sammen med sprog og kultur og på den måde på tværs af ellers adskilte områder bliver symboler der fortæller om mange forskellige farvede verdener.

For farvenørder og andre farvenarkomaner

For farvenørder og andre farvenarkomaner er det en sand fryd at gå på opdagelse i bogens mange forskellige iagttagelser af farvepaletter.

Den er en grundig og detaljeret gennemgang af forskellige måder at anskue og bruge mange forskellige palletter på set igennem et mangedimensioneret netværk af videnskabelige perspektiver som det historiske, antropologiske, men også den konkrete praktiske brug i forskellige kulturer i vidt forskellige konkrete områder som fx mode, design, biler, hud, huse mm.

Bogen har også et pænt opslagsregister, som det kan anbefales at udvide efter egne særlige interesser undervejs i læsningen. Det er oplagt at læse i udvalgte sekvenser og umuligt ikke at blive inspireret til at vende tilbage igen og igen for at få alle nuancer med, ligesom den i høj grad inspirerer til at fortsætte sin egen videre udforskning af aktuelle paletter i egne særlige interesseområder.

Det er en bog jeg varmt vil anbefale.

ISBN 87 7228 752 7