Christian Tangø, der selv engang har prøvet at fået betegnelsen provokationskunstner klæbet på sig, har efter en lang tænkepause besluttet sig for at dykke ned i begrebet kunstnerisk provokation. Det, han benævner som tabuoverskridelser i billedkunsten – altså overskridelser af en moralsk-samfundsmæssig grænse for, hvad man kan tillade sig at ’sige’ med sit kunstneriske udtryk.
Det er faktisk blevet en ret imponerede gennemgang med en alenlang række eksempler – primært fra hjemmebanen, men også med eksempler fra den store verden. Man må rose ham for at have oprettet et arkiv over kunstneriske provokationer, hvor jeg også bliver præsenteret for eksempler, jeg ikke tidligere har stødt på, og så de mange, der efterhånden er gledet allerbagest i erindringen og som nu trækkes frem.
I indledningen skriver han, at ’det nok ville have styrket bogen, hvis et par fagfæller havde været konsulteret, og at fremstillingen ville have haft godt af en redaktør’ – og det er rigtigt. Bogen er blevet for lang med for mange gentagelser. Indimellem kniber det med at placere eksemplerne i nogle mere klare konklusioner. Blandt andet er det kunsthistoriske afsnit (fra side 69 og frem) et godt stykke hen af vejen mest unødvendigt fyld.
Der mangler også et mere dybtgående (teoretisk) forsøg på at bestemme netop begreberne provokation og tabuoverskridelse. Det hele bliver på en måde lidt bagvendt, som når han allerede på s.16 skriver ”typisk gælder det for provokationerne, at de slet ikke opleves af det publikum, der bedømmer dem! De eksisterer således primært i medierne”.
Det med mediernes betydning går igen hele vejen igennem, og det er yderst relevant, hvilken rolle medierne spiller i, om et kunstværk vækker opsigt. ’Medierne er i en række tilfælde MEDSKABENDE i værkerne’, siger han (Tangøs fremhævelse). Men så må også se mere konkret på, hvordan medierne (og hvilke slags medier) behandler kunsten som begivenheder, og hvordan de formulerer det, så det fremstår som provokationer. De mest oplagte eksempler, som Tangø også har med, er den med guldfiskeblenderne (Evaristti: ’Helena’) på Trapholt, hvor (nogle) journalister gennem omtale og ’provokerende’ spørgsmål måske medvirkede til skandalen (s.15 note 11). Tangø bruger i høj grad det eneste andet værk om skandalekunst som referenceramme, nemlig L. Gottliebs bog ’Skandaler’ fra Aarhus Kunstmuseum fra 1999.
Når det er sagt, så skal Tangø have ros for at kaste sig ud i problematikken og som sagt, det er faktisk imponerende, hvad han har fundet frem af eksempler, som det er umuligt at referere.
Der er dog et eksempel, der får alt for meget plads og gentages flere gange, nemlig fænomenet Ibbi-Pippi, hvis totalt talentløse hærværk på et Jorn-maleri (en såkaldt modifikation) bliver endevendt og så alligevel bortdømt. Det burde knap nok være omtalt.
Hornsleth er en af dem, der også går igen sammen med Superflex og Uwe Max, hvor Hornsleths provokationer i sin gennemarbejdede æstetiske udformning egentlig bare handler om cool cash i modsætning til Uwe Max´ happenings med bl.a.et udgangspunkt i Manzonis lort på dåse bare er blevet fattigere og mere uglesete.
Tangø har også interessante nedslag som Bjørn Nørgaard-happeningen med slagtningen af Røde Fane, som han ser som et ritual og et skuespil – protest mod Vietnam-krigen og sulten i Biafra (Nigeria), det sidste glemmes allevegne – og hvor man efterfølgende lagde hestens dele i store sylteglas som dokumentation – for hvad egentlig? Og hvorfor er det nu kunst, hvis handlingen/skuespillet var kunsten?
Det er umuligt at gennemgå de mange eksempler, så man må selv give sig i kast med de 400 sider, de er det faktisk værd.
400 sider
Enkelte illustrationer
Forlaget Futura 2024
ISBN 9788743055990