Cecilie Nyman.

Carpe diem – Grib dagen

Af Jens Rolighed - 14. May 2024

Carpe diem – Grib dagen – Boganmeldelse af Lars Ole Nielsens og Cecilie Nymans: ”Replayed”

Det er en stærk og smuk bog, som de to kunstnere efter flere års samarbejde nu får udgivet. Lars Ole Nielsen har arbejdet som fotograf i mange år. Han har rejst verden rundt og har utroligt mange flotte fotos på samvittigheden, men en kræftdiagnose satte en brat stopper for hans passion som fotograf. I stedet for de faktuelle fotos blev det skrevne ord en ny vej at kommunikere på.

Cecilie Nyman.

Billeder og ord

Gode digte sætter tanker i gang, og mange digte giver også grobund for en kreativ inspiration hos visuelle kunstnere. Det er netop denne sammenhæng, der kommer til udtryk i denne bog.

I sine digte fortæller Lars Ole Nielsen i helt enkle og dog billedrige digte om sine tanker i forbindelse med sin sygdom, men Cecilie Nymans illustrationer giver digtene en helt anden stærk dimension. Digtsamlingen illustrerer et forløb mellem et mørke og et lys i nutiden.

Forsiden af bogen kan godt føre beskueren mod en mere trist historie. Cecilie Nyman bruger her trækul og sortkul, som sine vigtigste virkemidler i en enkel komposition og anslår dermed bogens tema. Ganske vist kan historien om en kræftdiagnose virke afsindigt deprimerende, men både digte og ikke mindst Nymans værker giver en helt ny livsenergi.

Cecilie Nyman.

Opstillinger

Bogen er delt op i en afdeling med sort/hvide illustrationer og en del med illustrationer med farverige og dermed også mere positive illustrationer trods det dystre grundtema i digtene, Cecilie Nymans værker giver både med kultegningerne og især med opstillingerne digtene en ekstra dimension.

Selvom digtene bl.a. handler om Lars Ole Nielsens sygdomssituation, peger netop billederne på et liv, som også indeholder glæde og mod på livet. Ganske vist er det opstillinger, men de indeholder bare så meget dynamik og eventyrlyst. Rundt i maleriet ses tallerken med aubergine og citron, fugl, centralt placeret drueklase, blade, andre frugter/grøntsager malet i en spontan og næsten abstrakt måde. Farverne er meget afstemte i forhold til hinanden, både i kontrast og i farveharmonier i en form for dekorativ ekspressionisme, som passer fint til også i små hverdagsmotiver at finde glæde i et liv fyldt med bekymringer.

Lars Ole Nielsens digte et næsten ubærligt ærlige og stærke og vidner om et menneske, som erkender sin situation. Cecilie Nymans billeder er ikke bare stærke i sig selv, men tilføjer noget nyt og anderledes, Både digte og billedet kalder på replay, for begge dele fortjener at skulle genlæses og genses, igen og igen.

Lars Ole Nielsen og
Cecilie Nyman: Replayed
Forlaget em. 2024