Bogforsiden - Illustrationer fra operafortællingen.

Carmencita

Af Grethe Hagensen - 7. Sep 2020

Operafortælling frit efter G. Bizets Carmen og romanen bag af Prosper Mérimèe
Fortalt af Søren Schelling og illustreret af Anne Marie Johansen

Da Bizets opera Carmen havde premiere i Paris den 3. marts 1875, blev den en bragende fiasko.

Operaen, som byggede på en novelle af franske Prosper Mérimée, blev siden, takket være komponistens geniale iørefaldende musik, en af de mest opførte og elskede operaer overhovedet. Merimée`s kontroversielle historie om den forførende, mystiske og farlige sigøjnerkvinde Carmen er stadigvæk en af operaens største successer.

Og netop den historie, som udspiller sig i Sevilla omkring 1830, har Søren Schelling (f. 1977) grebet fat i og genfortalt i sin nye operafortælling ”Carmencita”, og billedkunstner Anne Marie Johansen har beriget teksten med farverige og fantasifulde illustrationer.

Fortællingen er ikke en genfortælling af operaen, den følger sit eget spor. Udover at lade læseren få indblik i et dramatisk kærlighedsdrama, tilbyder den et perspektiv på det at finde sig til rette som menneske i en verden, hvor virkelighed og drømme ikke altid følges ad.

Anne Marie Johansen med operafortællingen “Caemencita”

Anne Marie Johansen ( f.1968), som bor og arbejder i Frederikshavn, er en billedkunstner og illustrator i rivende udvikling. Hun er myreflittig og altid i gang med noget nyt. Det store projekt med at illustrere alle de danske salmer skrider støt fremad, men senest har hun også kastet sig over at lave illustrationer til operafortællinger. Det er tredje gang hun arbejder sammen med Søren Schelling om en operafortælling. Tidligere illustrerede hun ”Fuglefængeren” og ”Billeder fra et bohemeliv” efter Puccinis opera ”La Boheme”.

Operaformidling

Søren Schelling, der siden sin barndom har været grebet og inspireret af operaens magiske univers, som han forsøger at udbrede i sit professionelle liv som sanger, foredragsholder og operaformidler, har i de seneste år arbejdet med operafortællinger både i litterær form og som live fortællinger, der flettes sammen med billeder og musik. Så hvis man virkelig vil have det fulde udbytte af operafortællingen, skal man koble den sammen med et arrangement, hvor historien fortælles live af Søren Scheling med musik fra Bizets Carmen og Anne Marie Johansens originale illustrationer projekteret op som baggrund. Så går det hele op i en højere enhed, hvor fantasi og følelser får frit løb. Det er en ny og original måde at formidle de smittende operafortællinger på. En kunstnerisk helhedsoplevelse, som varmt kan anbefales!

Se mere på www.annemariejohansen.dk og www.operafortaelling.dk