Henning og Heerup, Indgangsportal.

Carl-Henning og Heerup viser værker fra Biennalen i 1962

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 30. Apr 2022

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum viser udstilling med værker fra Biennalen i 1962, som på finurlig og vidunderlig vis sætter fokus på dansk kunst og selv i 2022 giver stof til eftertanke.

”Henning og Heerup International”

De to danske kunstnere Carl-Henning Pedersen og Henry Heerup, som på det professionelle plan var tæt forbundne livet igennem og tegnede udviklingen af det spontan-abstrakte billedsprog i Danmark, blev udpeget til at repræsentere Danmark på verdenskunstens hovedscene, Venedig Biennalen, i 1962.

Udstillingen ”Henning og Heerup International” på CHP&EA-Museet i Herning viser på herligste vis, hvad to ”umage” kunstnere præsenterede på verdenskunstens hovedscene, Venedig Biennalen, i 1962.

Carl-Henning Pedersen – Himlens Guder og Gul Fugl, 1949.

En særdeles fin udstilling

Når man træder ind i udstillingen på CHP&EA-museet, føles det nærmest, som træder man gennem indgangsportalen i Den Danske Pavillon i Venedig. Portalen her er opbygget af træ, og gennem den har man direkte udsyn til Carl-Henning Pedersens store maleri, ”Legenden om menneskene og havet”, med Henry Herups skulptur ”Overflødighedshorn” umiddelbart foran. Udstillingen er særdeles fint kurateret, og de mange CHP-malerier og Heerups mange finurlige skulpturer indgår i en stemningsfuld symbiose.

Et sus fra Nord

Mange af datidens anmeldere og journalister var begejstrede over den danske udstilling, og de to kunstneres udstilling blev af den danske journalist, Pierre Lübecker, døbt ”Et sus fra Nord”, og blev af mange beskrevet som ”forfriskende”, ”oprindelig”, ”ægte” og ”fri”. Jeg kan kun være enig i Lübeckers ord i den anmeldelse han skrev af udstillingen i 1962, hvor han i begejstrede vendinger beskrev, hvordan ”Heerups skulpturer og Carl-Henning Pedersens malerier virkede sammen ved deres fine optimisme. De spejlede frihed og ægte inspiration og gav Det Danske Hus en helt selvstændig og usædvanlig festlig tone. Det var en duet, som bragte et frisk sus fra Norden”. Det er en beskrivelse, som i allerhøjeste grad også gør sig gældende for udstillingen af de selvsamme værker på CHP&EA Museet. Måske værkerne oven i købet gør sig endnu bedre her i de lidt minimalistiske omgivelser med højt til loftet. Glæden og optimismen oplever man optimalt her i Carl-Henning Pedersens eget museum.

Henry Heerup – Prins Tønde.

De svinger godt sammen

Carl-Henning Pedersen og Heerups værker svinger godt sammen i udstillingen på CHP&EA Museet, som de også gjorde i Biennale-udstillingen. Det ukunstlede, det anti-elitære og det folkelige var en bevidst strategi for begge kunstnere; er ikke al folkelig kunst fantasikunst, som alle har en umiddelbar mulighed for at forstå eller tolke?

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum
Birk Centerpark 1,Herning
Frem til 23. december

Artikel fra: Nr. 04 / 2022 – April / Maj