Bentemarie Kjeldbæk. - Tyre med danser. 110 x 200.

Bredfavnende udstilling i Tønder

Af Christa Conradsen - 15. May 2020

Galleri Tønder viser en bredtfavnende udstilling med 8 nationalt og internationalt anerkendte kunstnere: Der kan ses malerier, grafiske arbejder og skulpturer.

Malerier
Hans Tyrrestrup udstiller 3 store værker fra sin udstilling ”Visum til Venus” i 2019. Billederne er en hyldest til kvinden: ” Hun (Venus; CC) eksisterer jo ikke, men findes alle steder”. Hans Venus-malerier kalder han med rette en ”en farvefødsel”. For farverige er disse 3 malerier, med vilde strøg – kun tæmmet ved lærredets begrænsninger. Han kalder sin kunst for en ”eftersøgning” – en søgning igen og igen, som er livets mening og ikke livets straf (som hos Sisyfos). (Citaterne er fra kataloget). En interessant eksistentiel fortolkning.

Svend Boe Hauggaard udstiller sine seneste værker fra marsklandet. Han er oprindeligt Fynbo, men har levet i Tønder i 50 år, er dog nu vendt tilbage til Kerteminde. Han har arbejdet sig igennem mange motivverdener og har da også tilegnet sig det barske landskab i sine billeder. De er dybe og rolige, men med stædige underliggende bevægelser, for landskabets karakter kan skifte lynhurtigt – det kommer stærkt til udtryk her.

En helt anden verden ser vi i Bentemarie Kjeldbæks malerier. Tankeforbindelse til Picasso er der omgående, ligesom hun har tråde til Dali – men hun skaber sin helt egen verden. Hun opholder sig en stor del i Spanien; de mørke, men stærke farver og motiverne vidner om det. På en næsten fladefarvet baggrund, der dog kan være delt op i forskellige tværliggende felter, sætter hun sine figurer med en stærk sort eller hvid tegnestreg, der forvrænger ansigtstrækkene og figurens former til skæve gengivelser og vilde bevægelser; de i streg udarbejdede motiver giver billederne et gennemsigtigt, lidt surrealistisk udtryk. Eksotiske billeder i et marsklandskab!
Kunstneren boede lang tid i København, derefter i Helsingør, og i sidste år flyttede hun til Tønder!

Grafiske arbejder
Der udstilles grafik fra afdøde John Olsens efterladenskaber. Nogle af hans såkaldte ”Svedebilleder”, han tog med i saunaen for at få den forviskede effekt frem. Det giver hans tegninger et udtryk af det forgængelige, det hemmelige i det døde, som man konstant udforsker uden dog aldrig at få et svar.

Hanne Skyum udstiller to større træsnit. Karakteristisk for Skyum er, at hendes værker viser et tæt i hinanden vævet net af trærødder, som minder om naturens utallige mønstre. Som altid fascinerende i røddernes udbredelse og vokseværk.

Pernille Beier arbejder med tryk, som dog aldrig bliver til serier. Hvert nye tryk bearbejdes på forskellig vis med forskellige medier og bliver derved til et unikt værk. De abstrakte værker er sarte og gennemsigtige og skjuler indhold, man skal sanse sig til. Der udstilles også en række mindre billeder, hvor hun anvender forskellige medier og teknikker.

Skulptur af Lis Andersen – “Kombination” Diabas, marmor, træ, krystalkube og farvet glas. 20 cm høj.

Skulpturer
På den lave vinduesbænk udstiller Lis Andersen små skulpturer. De er aflange og står på højkant, er sammensat af forskellige naturmaterialer og glas, delvis genbrugsmateriale. Delene er skarpkantede, og de er sat så tæt ind i hinanden, at man fornemmer en næsten tvungen intimitet, som virker insisterende: se her, det kan lade sig gøre! Giver en god oplevelse.

På modsat vinduesbænk udstiller Pontus Kjerrman små fabulerende skulpturer: en hest, der læner sig op af et pult og taler, f.eks. Her er anvendt forskelligt design sat sammen til skåle eller andet, med farver og med brud i linjen. Det fremkalder ”krøller” i sansningen – ganske smukt og morsomt!

En meget alsidig og interessant udstilling.

Galleri Tønder
Vestergade 60, Tønder
Frem til 13. juni.