Black Sun ­ Søren Solkær. Catalonia, Spain. 60 x 90 cm.

“Black Sun – Søren Solkær – Utallige fugle besøger HEART

Af Brynhild Bøtker Eriksen - 27. Mar 2021

Utallige fugle besøger HEART – ”Black Sun – Søren Solkær” – er årets første museumspræsentation baseret på kunstbogen af samme navn, der udkom i november 2020

Fra portrætter til Sort Sol

Søren Solkær har tidligere været mest kendt for sine toneangivende portrætter af internationale kunstnere indenfor musikkens, filmens, litteraturens og billedkunstens verden. Nu har han imidlertid forladt portrætkunsten og har brugt 4 år på at fotografere sort sol rundt omkring i Europa. Han har fulgt sin barndoms betagelse fra Sønderjyllands marsklandskab ud i verden for at fotografere sort sol og forevige dette spektakulære fænomen, når stærene forår og efterår samles i store flokke og viser deres helt fantastiske koordinationsevne og navigationsfærdigheder, før de slår sig ned i rørskoven i skumringen. Ikke sjældent tilføjes en ekstra dramatisk dimension, når rovfugle angriber stæreflokken, der som modtræk udfører en betagende ballet om liv og død.

Black Sun ­ Søren Solkær. Catalonia, Spain. 60 x 84 cm.

Et lille stykke af evigheden

Stærene bevæger sig som én samlet organisme, der med stor styrke skaber et stærkt visuelt udtryk – som viser sig som abstrakte kunstværker på himlen. Sværmen af stære danner fortættede former og sorte linjer, som skifter form fra geometrisk til organisk, fra stoflig til æterisk, og som Søren Solkær beskriver det øjeblik, han har forsøgt at indfange – ”et lille stykke af evigheden.”

Ib Michaels forord til bogen

Udstillingen ”Black Sun – Søren Solkær” på HEART i Herning er en udløber af Søren Solkærs bogudgivelse fra november 2020. Bogen har et forord af forfatteren, Ib Michael, som med stor entusiasme fortæller om naturens mange tegn og spor og knytter forbindelse mellem de kæmpestore formationer på himlen, skabt af op til millioner af stære og fotograferet i et splitsekund af Søren Solkær og billedet af, hvordan Ib Michael i sit eget element som fridykker kan støde ind i en fiskestime, et kæmpestort sølvskjold, som toner frem under vandet.

Millioner af vingeslag

Når man træder ind i den store udstilling med de flere end 50 store fotos og videoer af abstrakte formationer af stæreflokke, er det lige før man dukker sig for ikke at blive fløjet over ende, og man hører ligesom også lyden af millioner af vingeslag for sit indre øre. Det er en ualmindelig stor oplevelse, meget levendegjort af Søren Solkærs evne til at knipse lige det rette øjeblik, så inspirationen af klassisk landskabsmaleri, kalligrafi og japansk træsnit ses tydeligt i det smukke resultat. De mange fotos er trykt på noget særdeles lækkert kraftigt japansk akvarelpapir (Awagami washi paper). Mange er i sort-hvid, men flere er i douche farvetoner i grøn, rød, blå, lilla og brun, hvilket tilføjer motivet en ekstra dimension, som giver netop den ”sitren” i kroppen, som man måske genkender fra, når noget påvirker én på en særlig inciterende måde, som man har svært ved at ryste af sig.

Black Sun ­ Søren Solkær. Friesland, The Netherlands. 84 x 119 cm.

En varieret motivverden

Udstillingen er særdeles varieret, idet der for beskueren åbner sig en motivverden, som måske umiddelbart kan forekomme ganske abstrakt, men som ved nærmere øjesyn åbner en verden af dyrelignende formationer i alverdens fine og sarte farvenuancer.

Søren Solkær har ikke holdt sig til sin hjemstavn i det sønderjyske. Han har også været i Italien, Holland, Tyskland, Spanien og England for at indfange de flygtige og pittoreske formationer, stærene skaber på himlen ved solnedgangstid. Blandt billederne er der motiver fra Rom, fra Catalonien og fra Friesland i Holland. På mange af fotografierne ser man ikke kun de smukke formationer, stæreflokkene danner på himlen, men også rørskoven, de slår sig ned i, trætoppene, de letter fra, vandet, de spejler sig i, Cataloniens bjerge, kalligrafiske nøgne træer og drivende skyer, hvide eller sorte.

Black Sun ­ Søren Solkær. Catalonia, Spain. 140 x 210 cm.

En vidunderlig smuk video

Videoen, som vises i det inderste udstillingsrum, giver et fantastisk indtryk af, hvordan de tusindvis af stære samles i genkendelige figurer for et øjeblik senere ar spredes for igen at samles. denne gang måske i endnu en genkendelig figur som en fisk, en sæl eller en vanvittig stor fugl. Måske spredes igen for atter at samles; denne gang i ualmindeligt smukke abstrakte formationer. Det er ganske fascinerende at være vidne til disse sorte og grålige himmeltegninger som de danser henover himlen, trækker sig sammen og splitter sig op, alt sammen i en kamp for at beholde livet, for bedre at kunne stå imod angreb fra rovfugle.

Corona – lukket pt

I skrivende stund er HEART corona-lukket, men om alt går vel, håber de på at kunne åbne udstillingen den 6. april, og så er der stadig tid til at se udstillingen ”Black Sun” inden den lukker den 9. maj. Det er en smuk, smuk udstilling, som det absolut kan anbefales at man besøger.

HEART
Herning Museum of Contemporary Art
Bitten og Aage Damgaards Plads 2, Herning
Frem til 9. maj

Artikel fra: Nr. 03 / 2021 – Marts / April