Bjørn Eriksen: Anima Animus. Jeg elsker dig. Olie på lærred. 110 x 160 cm. Foto: Bent Jakobsen.

Bjørn Eriksens indre virkelighed på Jarsbo Contemporary Art

Af Grethe Hagensen - 24. Sep 2018

Øjebliksbilleder

Hvad sker der i det øjeblik, vi fanger en anden person med øjet? Hvad gemmer der sig mon inde bag de stivnede ansigtstræk hos manden på gadehjørnet? Det og meget mere forsøger kunstneren Bjørn Eriksen at give et bud på i sine mange portrætter. I en periodde var han meget inspireret af drømme, men i dag er det virkeligheden, der giver inspiration. Personerne fra gaden, hverdagens helte, får lov til at optræde som arketyper, og billedet bliver til en virkelighed i sig selv.

Bjørn Eriksen er fascineret af øjeblikket, hvor ting eller tilstande er under forandring, hvor alt endnu er åbent. Han ser kompleksiteten i menneskelige relationer og viser os det skrøbelige menneske og den inderste længsel, som vi gemmer på i det aller hemmeligste rum. Med få brede penselstrøg formår han at karakterisere personen og overlader så resten til beskueren.

Eriksen opererer med mange forskellige udtryk. Mandlige og kvin-delige sider mixes som i ”Anima Animus. Jeg elsker dig”. I følge Jung repræsenterer Anima mandens in-dre kvindelige sider, mens Animus repræsenterer kvindens indre mandlige sider.

Bjørn Erikssen: Long tall Sally. Olie på lærred. 80 x 60 cm. Foto: Bent Jakobsen.

Maler musikken

Bjørn Eriksen ( f. 1957) maler ikke bare billeder med kubiske mennesker – han maler, så at sige, også musikken, som inspirerer ham til at male. I de seneste år har han komponeret to symfonier, et korværk, mange børnesange, ballader og en børnemusical som opføres på Teater Vestvolden i 2019. Han har været vant til at udtrykke sig musisk fra barnsben og blev uddannet på Danmarks Design Skole i 1986. I 1985 debuterede han på Kunstner-nes Efterårsudstilling og har i mere end 40 år virket som billedkunstner med udstillinger på bl.a. Charlot-tenborg, Den Frie, Gl. Holtegård og i mange danske og udenlandske gallerier, kunsthaller og museer.

Bjørn Eriksen er en alsidig kunstner, som altid er på vej. Grundkernen i hans virke er en smittende livsglæde hvad enten det gælder maleriet eller musikken.

Jarsbo Contemporary Art
Adelgade 2, Aalborg
Frem til den 2. oktober

Bjørn Eriksen: Chair Woman. Olie på lærred. 80 x 60 cm. Foto: Bent Jakobsen.
Artikel fra: Nr. 08 / 2018 – September / Oktober