Arven til os alle

21. Nov 2016

Af Grethe Hagensen
grethe.hagensen@youmail.dk

Den 1. oktober 2014 overgik de to kunstnerhjem Anchers Hus og Drachmanns Hus til det statsanerkendte Skagens Museum, og de tre museer udgør i dag Skagens Kunst-museer. Efter Michael An-chers død i 1927 og Annas i 1935 stod deres hjem i ca. 30 år ubeboet, men i 1967 – 3 år efter datteren Helgas død, åbnede det som museum. Helga havde testamenteret huset med indbo og forældrenes store kunstsamling til eftertiden. Frem til 2014 fungerede Anchers Hus som selvstændigt museum, men fra at være en privat samling tilhører arven fra Anchers nu hele den danske befolkning.

Arven efter Anchers
Fusionen og overgangen til statsanerkendt museum be-tød, at ALT i kunstnerhjemmet skulle registreres, og det var ikke småting man fandt i skabe, skuffer og kister: Ca. 500 malerier, utallige malede skitser, tegninger, skitsebøger, breve og dokumenter, som havde været gemt væk. Nu er et udvalg af den enorme arv, som familien Ancher efterlod sig hentet frem fra magasinet og udstillet i Skifersalen på Skagens Museum, og mange af værkerne har aldrig eller kun sjældent været vist frem for offentligheden. Lad det være sagt straks: Det er blevet en meget flot og seværdig udstilling, som man kan gå på opdagelse i længe. På udstillingsvæggene malet i sarte pastelfarver dukker det ene lille mesterværk op efter det andet. For Anna var det altid lyset, der spillede hovedrollen uanset motivet, og fine skitser viser, hvor optaget hun var af sollyset på væggen. Både Anna og Michael Ancher malede Annas mor igen og igen, og blandt de mange eksempler herpå er en af de helt store perler Annas ”Fru Brøndum i den røde stue” fra ca. 1910. Mange af de viste tegninger og skitser findes som færdige værker rundt om i museet, så det er bare at gå på jagt!

Anchers Hus
En helt væg viser malerier af familien Ancher. Anna og Michael var ligeværdige partnere, selv om Anna som kvinde ikke fik adgang til kunstakademiet, men det fik Helga, som trods et tydeligt talent sjældent udstillede. Hun viede i stedet sit liv til at videreføre forældrenes arbejde og arv og stiftede Helga Anchers Fond for at sikre, at hjemmet på Markvej blev omdannet til museum. Det autentiske og velbevarede kunstnerhjem rummer ud over Ancherfamiliens egne møbler og personlige effekter en unik kunstsamling, som også inkluderer et større antal malerier lavet af datidens mest anerkendte skandinaviske kunstnere.


Skagens Museum
Brøndumsvej 4, Skagen
Frem til 23. april 2017 
Artikel fra: Nr. 10 / 2016 – Nov. / Dec.