Det var dejligt livsbekræftende igen at se Anna Anchers vidunderlige værker på Skagens Museum efter lukkeperioden i anledning af coronaen. Inden da havde udstillingen, som er udviklet i samarbejde med Statens Museum for Kunst, været vist samme sted i en kortere periode. Den retrospektive udstilling om Anna Ancher (1859 – 1935) er den største nogensinde, og den placerer med sine 152 malerier, pasteller og skitser Anna Ancher i den internationale kontekst, hun fortjener, samtidig med at den viser os Annas verden i Skagen.
Anna Anchers relation til Skagen
Som den eneste af skagenskunstnerne var Anna Ancher født og opvokset i Skagen, og hun kendte både byen og de mennesker, som sad model for hende. Hendes malerier var uløseligt forbundet med Skagen, selv om hun også opholdt sig andre steder. I 1875 – 1878 gik hun således på Vilhelm Kyhns Tegne – og Maleskole for Kvinder i København, og senere rejste hun i 1889 til Paris og supplerede sin uddannelse hos en af datidens mest feterede kunstnere, Pierre Puvis de Chavannes. Men det var i Skagen, hun malede. Her var hendes hjem, atelier og motiverne.
I 2014 fusionerede Anchers Hus med Skagens Museum, og et større registreringsarbejde, som stadig pågår, blev sat i gang. Det er herfra en række ikke tidligere sete skitser er fundet, og de har bidraget til at kaste nyt lys og nye nuancer over Anna Anchers samlede arbejder.
Lys og farver
Anna Ancher brugte pasteller, når hun udarbejdede skitser. Hun lavede ofte en række forskellige løsninger på samme billede som vi f.eks. ser det i ”En ung pige, der plukker en svane”, men farveholdning og beskæring var forskellig, så hvert billede fik sit eget kendetegn. Hele livet var Anna Ancher meget optaget af lyset som for hende var hovedmotivet. Solreflekserne er hendes signaturmotiv. De optræder i firkanter på væggen malet med fed gul maling i f.eks. ”Blind kone i sin stue” og endnu tydeligere i ”Solskin i den blå stue”. Ofte er interiørerne mennesketomme ligesom i Hammershøis billeder, kun befolket af solskin og møbleret med lys. Grundfar-verne i hendes palet var kromgul, rød okker, gul okker og brændt sienna.
Med på udstillingen er også en række gribende portrætter af kunstnerens mor, Ane Brøndum, strikkende, syende, eller med hænderne i skødet. I ”Fru Ane Brøndum i den blå stue” henter Anna Ancher havets blå farver ind i stuen, hvis rum bliver et portræt af et abstrakt havlandskab i blå nuancer.
De religiøse motiver
Efter oprydningen i Anchers Hus fandt man en mængde skitser og studier, som viser at de religiøse motiver faktisk fylder mere i Anna Anchers samlede produktion, end man hidtil havde troet. Fæl-lesskabet omkring kirken og de ceremonielle højtider i det indremissionske samfund (”Altergang i Skagen Kirke”, ”En dåb”, ”En begravelse”, ”Sorg”) men også almindelige religiøse ritualer i hverdagen som bordbøn og aftenbøn. Der er også fundet skitser og studier, der viser, hvordan Anna Ancher arbejdede, når hun skulle lave et gruppeportræt som til ”Et missionsmøde”, hvor det enkelte individ er i centrum.
Anna Ancher var et meget privat menneske. Men hun bragte internationale strømninger i kunsten med sig hjem fra rejser og ind i sine malerier fra Skagen. I flere store temaer belyser udstillingen Anna Anchers selvstændige og eminente livsværk, og der kredses både om kendte og mindre kendte motivkredse og strategier i hendes arbejde. Et besøg i Anchers Hus supplerer oplevelsen, ligesom det kan anbefales at læse det flotte katalog, der er udarbejdet til udstillingen.
Skagens Kunstmuseer
Brøndumsvej 4, Skagen
Frem til 18. oktober
